Kako da zaista uradite ono što ste obećali

Kako da zaista uradite ono što ste obećali

Kada sam u subotu analizirao poslovnu nedelju za mnom i kada sam prolazio kroz sve obaveze koje sam imao, zaključio sam da nisam uradio jednu važnu stvar koju sam obećao da ću da uradim, a to je da odem na sastanak sa poslovnim partnerom.

Da stvari budu još lošije, na početku nedelje sam ga pozvao i rekao da ću doći sutradan i tako je ostalo.

Verujemo da se svakom od vas ovo dogodilo i to ne mali broj puta.

Stvar je u tome da verovatno imamo najbolju nameru da uradimo što smo obećali, ali ne i dovoljno odgovornosti u trenutku da sagledamo obaveze i realno razmotrimo da li zaista možemo da uradimo.

U nastavku pročitajte šta treba da uradite kako biste zaista i uradili stvar koju ste obećali nekome:

#1. Obećavajte manje

Ukoliko želite da stvari u životu pojednostavite, podrazumevani odgovor na bilo šta što neko traži od vas treba da bude "NE". Ovo naravno nije uvek moguće, ali osnovni pristup sa vaše strane treba da bude da verovatno to ne možete uraditi jer imate svoje planove i stvari koje treba da uradite a koje će vas dovesti do ostvarenja vaših ciljeva.

Ovo je odlično objasnio Greg Mekkion u svojoj knjizi Esencijalizam gde kaže da u svakom trenutku ako nečemu kažemo "Da", nečemu drugome kažemo "Ne".

Dakle, kada neko traži nešto od vas, to nije samo da ćete posvetiti vreme tome da ispunite što je traženo od vas, treba da razumete da u isto vreme nečemu drugome nećete posvetiti vreme i zbog toga treba dobro da razmislite da li uopšte to treba da radite ili ne.

Primeri:

  • Ako kažemo "Da" odlasku sa kolegom na doručak, kažemo "Ne" mogućnosti da doručkujemo sami i odvojimo 30 minuta za sebe tokom radnog dana.
  • Ako kažemo "Da" kolegi koji nas prekida i traži nešto od nas, kažemo "Ne" fokusiranom radu na zadatku koji trenutno radimo.
  • Ako kažemo "Da" gledanju mobilnog telefona dok smo napolju sa decom, kažemo "Ne" posvećivanju našem detetu i građenju odnosa sa njim.

Prva stvar u tome da zaista ispunite ono što ste obećali nekome jeste da obećavate mnogo manje stvari i da imate podrazumevani pristup da verovatno ne treba da uradite to što je neko tražio od vas.

#2. Dobro razmislite da li možete da ispunite što se traži od vas

Ukoliko shvatite da treba da uradite to što neko traži od vas, sledeći korak je da sagledate da li zaista možete to da uradite. Kada neko nešto traži od vas, najlakše je pristati na to u trenutku, jer niko od nas ne voli da odbija ljude. Međutim, ukoliko obećate da ćete nešto uraditi i to ne uradite, mnogo veću štetu ćete napraviti od toga da ste inicijalno rekli da ne možete.

Zbog toga kada zaključite da treba da uradite stvar koju neko traži od vas, skoro podrazumevani odgovor u tom trenutku treba da bude: "Želim to da uradim. Molim te mi daj određeno vreme (pola sata, do popodne, dva dana,....) kako bih ti javio da li imam vremena za to."

Nakon toga, odvojite neko vreme i razmislite da li zaista možete to da uradite. Sagledajte obaveze i razmislite šta nećete moći da uradite ako se posvetite tome što je neko tražio od vas. Ako je to sve u redu, prihvatite obavezu i javite da ćete to uraditi.

#3. Obavežite sebe da ćete uraditi ono što ste obećali

Ok. Obećali ste da ćete uraditi što je traženo od vas i sada nema nikakvih problema, sigurno ćete to uraditi.....Svi znamo da ovo nije tako.

Ukoliko ste nešto obećali, treba da sebe obavežete da ćete to zaista i uraditi.

Predlažem sledeće korake:

  1. korak - Napravite sebi zadatak u programu za upravljane zadataka koji koristite ili na bilo koji drugi način na koji upravljate zadacima.
  2. korak - Unesite u kalendar termin kada treba da uradite tu stvar ili rok do kada treba da uradite tu stvar i podesite podsetnike. Predlažem da podesite najmanje 2, jedan dovoljno rano da vas napomene ukoliko je ono što ste obećali neka vrsta zadatka koju treba da završite, a drugi je na sam dan kada ističe rok ili kada treba da se pojavite negde u skladu sa obećanjem.
  3. korak - Napravite plan kako ćete uraditi ono što ste obećali
  4. korak - Ispišite šta je ulog ako ne uradite to što ste obećali. Ovo je veoma važno i može značajno da poveća verovatnoću da ćete zaista i uraditi ono što ste obećali. Na primer ako obećate da ćete sa nekim popiti kafu i to ne uradite, ta osoba može pomisliti da ste neozbiljni ili da je ne poštujete, a vi to svakako ne želite i onda se morate pojaviti na kafi kako ste i obećali.

==

Bez obzira što nam je u trenutku mnogo lakše da prihvatimo obavezu i obećamo da ćemo nešto uraditi, dugoročno je mnogo bolje da za trenutak zastanemo i dobro razmislimo da li zaista možemo to da uradimo.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 23.02.2002


© Copyright 2022. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh