Kako da značajno smanjite broj aplikacija na vašem mobilnom telefonu i zbog čega je to važno

Kako da značajno smanjite broj aplikacija na vašem mobilnom telefonu i zbog čega je to važno

Koliko imate aplikacija na svom telefonu? Ako ste kao većina ljudi verovatno ne znate odgovor na ovo pitanje. Međutim, sigurno znate da je broj instaliranih aplikacija veći od broja aplikacija koje koristite.

Možete pomisliti da to nije važno, te da vam aplikacije koje ne koristite svakako ne smetaju, posebno ukoliko imate telefon većih kapaciteta.

U stvarnosti, veliki broj aplikacija može predstavljati problem, iz sledećih razloga:

  • Javljaće se veći broj različitih notifikacija koje odvlače vam pažnju
  • U svakom trenutku ćete sigurno pronaći na svom telefonu nešto što možete da radite umesto da se fokusirate na trenutni zadatak
  • Neuredni telefon kao i neuredno sto ili neuredna kancelarija, nisu prijatno mesto za rad i ometaju fokus
  • Vremenom će usporiti rad vašeg telefona

Pre nekoliko nedelja sam izbrisao više od 20 aplikacija sa mog telefona. Ovo ne znači da sam prestao da koristim sve te aplikacije već samo da sam prestao da ih koristim na mom mobilnom telefonu.

U nastavku su pitanja koja sam sebi postavio, koja su mi pomogla da izaberem da li ću da izbrisati ili sačuvati aplikaciju:

#1. Da li uopšte koristim ovu aplikaciju?

Svako od vas ima na telefonu veliki broj aplikacija koje stoje tu možda i godinama a koje verovatno ne koristite. Predlažem da prođete kroz sve aplikacije i upitate sebe da li ih uopšte koristite. Ako je odgovor "Ne" predlažem da ih obrišete.

Izuzetak od ovog pravila mogu biti aplikacije koje imaju specijalnu namenu, a u kojima ste napravili određena podešavanje i koju ćete koristiti verovatno u budućnosti. Na primer aplikacija za bolje snalaženje u nekom gradu u koji planirate da otputujete.

Neke od aplikacija koje sam obrisao:

Colect. Collect je Wetransfer-ova aplikacija za skupljanje različitih stvari koju nisam nikada koristio a preuzeo sam je.

Xerox Print service. Ovu aplikaciju sam preuzeo u nadi da ću uspeti da podesim Wirelles štampu direktno sa telefona na Xerox štampač koji sam skoro kupio. Nisam uspeo u ovome ali je aplikacija bez potrebe ostala na telefonu.

Slideshare. Ovu aplikaciju sam preuzeo pre skoro godinu zbog jedne prezentacije koju sam želeo da pogledam i od tada je nisam uopšte koristio.

#2. Da li sam aplikaciju koristio ranije a sada je više ne koristim?

Ukoliko ste ranije koristili aplikaciju to znači da možda postoje određeni podaci koje je potrebno da sačuvate pre nego što je obrišete. Ovde su moguća dve varijante. Prva je da aplikacija poseduje Web verziju tako da ne morate da čuvate podatke jer su vam svakako dostupni kroz web verziju aplikacije. Drugi je taj da ne postoji web verzija aplikacije i da je potrebno da uložite vreme i na neki način sačuvate prethodno kreirane podatke ukoliko su vam potrebni.

Neke od aplikacije koje sam obrisao:

Evernote (poseduje Web verziju). Ovu, nekada omiljenu aplikaciju, ne koristim već nekoliko godina. Međutim, povremeno su mi potrebne beleške iz nje kojih imam preko 3000 i za koje ne znam da li ću imati vremena da ih prebacim u OneNote.

1password (poseduje Web verziju ali je potrebno da sačuvam podatke). Od skoro sam počeo da koristim Lastpassword i počeo sam da prebacujem sve šifre iz 1password. S obzirom da 1password postoji samo plaćena verzija, planiram da do kraja meseca prebacim sve lozinke i ugasim servis.

Notion. Za sve vrste beležaka sam počeo da koristim OneNote. Bilo mi je potrebno određeno vreme da prebacim važne beleške iz Notion-a u OneNote.

#3. Da li aplikaciju treba da koristim na mobilnom telefonu?

Verovatno postoje aplikacije koje uglavnom koristite na računaru a imate ih instalirane i na telefonu. Ukoliko ne postoji neka potreba da ih imate na telefonu, u smislu da ne pristupate često tim aplikacijama i ne koristite podatke na mobilnom telefonu, predlažem da ih obrišete.

Aplikacije koje sam obrisao:

Google Classroom. Ovu aplikaciju sam preuzeo kada je počelo vanredno stanje da bih lakše pratio domaće zadatke za svoju decu. Međutim niti jedna put je nisam koristio na telefonu već sam sve radio preko računara.

Amazon Kindle. Knjige isključivo čitam na mom Kindle PaperWhite uređaju i nema potrebe da ovu aplikaciju koristim na telefonu.

#4. Da li aplikacija duplira neku funkcionalnost koju već imam u okviru neke druge aplikacije?

Često ćete preuzeti neku aplikaciju sa idejom da vam pomogne da uradite nešto. Međutim, isto tako vrlo često to što želite da uradite već možete u nekoj od postojećih aplikacija. Zbog toga predlažem da prođete kroz sve aplikacije i upitate sebe da li stvar koju radite u jednoj aplikaciji možete raditi u nekoj drugoj koju već koristite i za neke druge potrebe.

Neke od aplikacije koja sam obrisao:

Google Keep. Beleške koje pravim kamerom na telefonu sam najčešće radio u Google Keep. Međutim, kako se sada trudim da sve stvari čuvam u OneNote-u pa i beleške koje pravim kamerom telefona, Google Keep mi više neće biti potrebna.

Recorder. Ova aplikacija mi omogućava da snimam različite vrste glasovnih poruka. Međutim, OneNote ima istu funkcionalnosti. i odlučio sam da i ovu vrstu zabeleški čuvam u OneNote-u.

#5. Da li od aplikacije imam više koristi ili štete?

Postoje određene aplikacije koje nam mogu oduzeti mnogo vremena tokom dana ako nismo obazrivi. Ovo su naravno aplikacije za društvene mreže, ali mogu biti i druge. Zbog toga treba da budete pažljivi, posebno prilikom donošenje odluke da preuzmete neku novu aplikaciju. Razmislite dobro o tome zbog čega je preuzimate i da li je veća šteta ili korist od aplikacije.

Neke od aplikacije koja sam obrisao:

Vimeo. Ovu aplikaciju isključivo koristim na računaru za postavljanje novih videa. Na mobilnom telefonu sam je koristio da pogledam koliko pregleda je imao neki video što je prilično gubljenje vremena.

Soundcloud. Na početku sam ovu aplikaciju koristio na telefonu za snimanje audio verzija ovog bloga. Sada to sve radim na računaru i nije mi više potrebna aplikacije. Ukoliko postoji opet ću je koristiti da vidim koliko je bilo pregleda što opet nije baš korisna aktivnost.

YouTube studio. Ista stvar kao i za prethodne aplikacije. Koristim je isključivo da bih video koliko je bilo pregleda i koliko imam novih pretplatnika.

IMDB. Obožavam filmove a jedna od stvari u kojoj baš uživam jeste da gledam trejlere za filmove koji će doći. Ovo opet može da bude veliko gubljenje vremena i zbog toga sam uklonio ovu aplikaciju.

==

Telefon je stalno uz vas i vrlo je važno da vam bude pre svega koristan a ne mesto stalnih ometanja. Jedna od stvari koju možete da uradite da se ovo ne bi dogodilo jeste da obrišete sve aplikacije koje ne koristite i koje vam nisu potrebne

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 23.05.2020


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh