17 aplikacija koje koristim kroz Google Chrome

17 aplikacija koje koristim kroz Google Chrome

  • Podijeli:
17 aplikacija koje koristim kroz Google Chrome

Da li Google Chrome postaje novi operativni sistem na našim računarima?

Pre nekoliko dana sam zaboravio svoj laptop u kancelariji što sam video tek kasno uveče kada sam želeo nešto da uradim na njemu.

Nisam želeo da idem do kancelarije već sam uzeo laptop koji koriste moja deca, startovao chrome-u, i ulogovao se u nekoliko aplikacija koje su mi bile potrebne da bih završio posao. Nakon toga sam malo razmislio i shvatio da osim MS Office paketa praktično ne postoji program koji koristim a da je instaliran na računaru.

Ovo pruža izuzetnu slobodu u radu, što znači da možete raditi sa bilo kog mesta, čak i ako nemate svoj laptop pri ruci. Naravno, uvek treba razmišljati o bezbednosti podataka i biti pažljiv u vezi sa tim.

U nastavku je pregled 17 aplikacija koje skoro svakodnevno koristim kroz Google Chrome:

1) Notion

Notion je novi Evernote. Ovu aplikaciju koristim za kreiranje različitog sadržaja, čuvanje šablona koje često koristim, evidentiranje različitih stvari koje su meni važne kao na primer filmovi koje sam pogledao u bioskopu.

2) Vimeo

Vimeo je neka vrsta Dropbox-a za video sadržaj. Ovo je mesto gde smeštam sve video materijale za potrebe mojih obuka ali i ostalog sadržaja koji postavljam na svojim sajtovima.

3) Workfkowy

Pomoću ove aplikacije najčešće kreiram sadržaj za obuke ali i za različite prezentacije koje povremeno držim.

Aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje i svodi se na kreiranje bočkica različitih nivoa, što je potpuno u skladu sa načinom na koji ja razmišljam.

4) Gmail

Ovde ne treba previše objašnjavati.

5) Gdocs

Za potrebe kreiranja dokumenata gde nije potrebno preveliko formatiranje Gdocs je odličan alat. Glavna prednost u odnosu na Word, barem za mene, je u tome što uopšte ne razmišljam o formatiranju, izgleda dokumenta i što mogu jednostavno da ga podelim sa drugima.

Najčešće ga koristim za kreiranje zapisnika sa različitih poslovnih sastanaka. ali i za druga dokumenta.

6) Google calendar

Podrazumevana aplikacija za upravljane kalendarom. Ranije sam za upravljane kalendarom koristio aplikaciju Fantastical, međutim kako je ovo aplikacija namenjena iskuljučivo iOS uređajima, a trenutno nosim Android telefon, i na mobilnom telefonu imam Google kalendar aplikaciju.

Posedujem nekoliko kalendara koje sam kreirao u okviru Google kalendara a tiču se različitih aspekata moga života kao što su poslovni sastanci, rokovi za određene stvari, finansije te rođendani važnih osoba kao i nekoliko drugih stvari.

7) Google photos

Google photos je potpuno otkriće za mene u poslednjih godinu dana. Sjajna aplikacija za čuvanje slika, ali ne samo to. Više o ovoj aplikaciju ću svakako pisati na ovom blogu.

8) Google drive

Ovde smeštam najveći deo dokumenata za različite potrebe. Kao i sa drugim stvarima kod Google-a deljenje dokumenata je krajnje jednostavno. Vremenom  imam sve manje dokumenata koje čuvam na računaru

9) Canva

Canva je Photoshop za nas ostale koji nismo grafički dizajneri i koji baš nemamo previše talenta :-). Jednostavna je za upotrebu a koristim je za kreiranje različitih sadržaja, uglavnom za objave na društvenim mrežama.

10) Monday

Poslednjih 2 meseca testiram ovu aplikaciju za upravljanje zadacima. Za sada sam vrlo zadovoljan, ima dosta stvari koje mi se sviđaju a koje nemaju druga aplikacije kao što je Asana, Trello ili Todoist,

11) Facebook

S obzirom da Facebook mnogo više koristim u poslovne svrhe, u smislu kreiranja reklamnih kampanja te objava za moje stranice, bilo bi vrlo naporno da to sve radim pomoću mobilnog telefona, tako da za ove potrebe uglavnom koristim računar i Google Chrome-u.

12) Onepassword

Ovo je aplikacija u kojoj čuvam lozinke. Vrlo je jednostavna za korišćenje, međutim nije besplatna. Vrlo često me pitaju zbog čega koristim bilo koju aplikaciju za čuvanje lozinki kada se one mogu zapisati u nekom tekstualnom dokumentu i tako čuvati. Odgovor je jednostavan. Ova aplikacija je zabavna za korišćenje i prosto me "primorava" da zapisujem lozinke, što inače baš ne volim da radim.

13) Slack

Nekoliko puta sam napuštao Slack u poslednjih 5 godina i vraćao mu se. Sada sam se ponovo vratio i opet mi smetaju iste stvari kao i pre. Mislim da je prilikom korišćenja Slack-a u okviru tima ipak potrebna određena strategija pre nego što se započne sa korišćenjem, za šta obično niko nema vremena.

Možda će Monday u narednom periodi preuzeti ulogu Slack-a. Videćemo.

14) CKB GO

Vrlo korisna aplikacija za upravljanje ličnim finansijama ili finansijama preduzeća. Naravno, samo ukoliko koristite usluge ove banke.

15) MailChimp

Ovu aplikaciju koristim za kreiranje i slanje različitih Newsletter-a. Besplatna verzija ovog servisa ima ograničene mogućnosti, međutim plaćena verzija omogućava dosta toga i vrlo je korisna ukoliko želite da komunicirate e-mailom sa vašim klijentima ili potencijalnim klijentima.

16) Zoom

Zoom je za mene otkriće 2019. godine. Ova sjajna aplikacija omogućava da realizujete konferencijske video pozive. Koristim je za održavanje online edukacija. Besplatna verzija je potpuno funkcionalna, osim što ograničava dužinu trajanja poziva na 45 minuta.

17) Noisli

Ova sjajna aplikacija mi pomaže da se skoncetrišem dok radim. Omogućava da puštate različite vrste zvukova kako bi bili fokusirani na ono što radite. Možete je koristiti i u vide ekstenzije za Google Chrome.

==

Bez obzira što zauzima dosta memorije i može prilično da uspori rad računara, Google Chrome postaje sve značajniji alat za rad i mnogo više od nečega što koristimo da bi pretraživali Internet.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke