Kako da upamtimo kako se neko zove i zbog čega je to važno

Kako da upamtimo kako se neko zove i zbog čega je to važno

Pre 2 nedelje sam razgovarao sa klijentom sa kojim smo započeli saradnju 3 dana pre tog razgovora. Pričali smo neko vreme kako bismo dogovorili sledeće korake i ja sam nekoliko puta rekao "Slažem se Milane" i "Milane mislim da bismo trebali da uradimo..." da bi na kraju razgovora klijent rekao "Željko, samo još da Vas ispravim ja se zovem Miodrag a ne Milan".

Osećao sam se prilično loše u tom trenutku i izvinio se što sam pogrešno izgovarao ime, znajući da sam iskazao prilično nepoštovanje prema mom sagovorniku.

Svakome od nas se ponekad desilo da ne možemo da upamtimo kako se neka osoba zove koju smo već upoznali. Ovakva situacija može da bude priličan problem ukoliko želimo da gradimo odnose sa tom osobom i nepoznavanje njenog imena može da izazove neprijatnu situaciju i da dovede do toga da uvredite tu osobu.

Zbog čega je važno da upamtimo kako se neko zove

Dejl Karnegi u svojoj knjizi "Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude kaže sledeće:

"Ne smemo zaboraviti da su ljudi mnogo više zainteresovani za svoja imena nego za sva ostala imena na svetu. Osobi sa kojom stupate u komunikaciju upućujete suptilan i vrlo efikasan kompliment ukoliko znate njeno ime i koristite ga sa lakoćom. Zaboravljanjem ili pogrešnim izgovaranjem nećijeg imena dovodimo sebe u vrlo nepovoljan položaj."

Svakome od nas je jasno da uvek pamtimo stvari koje su važne za nas. Na primer matični broj, datum nekog rođendana ili omiljeni kolač. Zbog toga, kada neko ne zna kako se zovemo, to doživimo kao signal da toj osobi nije stalo do nas. Bez obzira što ovo uopšte ne mora da bude slučaj, naš doživljaj je takav.

Zbog čega ponekad ne možemo da upamtimo kako se neko zove i šta možemo da uradimo u tim slučajevima

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ponekad ne možemo da upamtimo kako se neko zove i uočavajući ove razloge lakše možemo da uradimo kako bismo ih eliminisali:

  • Sebi stalno govorimo kako smo loši u pamćenju imena. Ono što sebi govorimo često počinje da se ispunjava. Naime, bez ulaženja u detalje, postoji deo mozga koji se zove RAS i koji filtrira informacije kojima je izložen i propušta samo one koje su nama važne. Kada stalno izgovaramo da smo loši u pamćenju imena, dajemo mozgu instrukcije da nam imena nisu važna i on se onda ponaša u skladu sa tim. Umesto da govorimo da smo loši sa imenima, treba da izgovaramo da "postajemo sve bolji u pamćenju imena ljudi".
  • Nismo fokusirani na to da treba da upamtimo ime kada ga osoba izgovara. U trenutku upoznavanja, što je vrlo često na poslovnim sastancima, možemo biti maksimalno fokusirani na ishod sastanka. Zbog toga može da se dogodi da ne upamtimo kako se zovu sve osobe koje prisustvuju sastanku. Ukoliko želimo ovo da izbegnemo, pamćenje imena treba da nam bude važan deo sastanka i treba da ga posmatramo kao jedan od važnih aspekata uspešnosti sastanka.
  • Ne vežbamo pamćenje imena. Kao i bilo koja druga veština, pamćenje imena mora da se vežba ukoliko želimo da postanemo bolji. Dakle, treba da budemo svesni i da u svakom trenutku kada upoznajemo neku osobu budemo fokusirani na to da treba da upamtimo njeno ime.

Kako da lakše upamtimo kako se neko zove

U nastavku pogledajte neke od tehnika koje možemo koristiti da lakše upamtimo kako se neko zove:

#1. Razumimo krajnji ishod

Važno je da razumemo da ne želimo da upamtimo kako se neko zove, već da izgradimo odnos sa tom osobom, a jedna od stvari koje će nam svakako pomoći jeste da u svakom trenutku znamo kako se ta osoba zove. Kada se upoznajemo sa nekim i zaključimo da želimo da izgradimo odnos sa tom osobom treba da izgovorimo "Ova osoba mi je važna, moram da upamtim kako se zove."

#2. Fokusirajmo se na to da treba da upamtimo ime

Kada se upoznajemo sa nekim, odmah nakon upoznavanja treba da postavimo sebi pitanje "Da li znam kako se ova osoba zove?" Ovo će nam pomoći da se fokusiramo na ime osobe i izbegnemo situaciju da nam je pažnja na nekom drugom mestu.

#3. Ponovimo ime osobe odmah nakon što smo je upoznali

Iskoristimo trenutak upoznavanja da bismo izgovorili ime osobe nakon što se predstavi. Možemo jednostavno reći "Ivana drago mi je da smo se upoznali." ali je prirodnije to izgovoriti na način da upitamo nešto tu osobu. Na primer možemo reći "Ivana, kakvu kafu pijete" ili "Ivana, hoćete da pojačamo klimu?"

#4. Zapišimo ime čim budemo imali priliku za to

Stvari bolje pamtimo kada ih zapisujemo. Ista je stvar i sa imenima. Ukoliko je u pitanju poslovni sastanak, čim sednemo u beleške možemo zapisati kako se neko zove. Ukoliko smo sreli nekoga na ulici, to možemo učiniti odmah nakon razgovora kreirajući belešku u mobilnom telefonu.

#5. Povežimo ime osobe sa nečim poznatim

Lakše ćemo upamtiti nešto ukoliko ga povežemo sa nečim što već znamo. Učenje i jeste proces povezivanja stvari koje ne znamo sa stvarima koje znamo. Kada upoznamo nekoga i ona nam kaže da se zove Ivana, a recimo naša ćerka se zove Ivana, pomislite "ova osoba se isto zove kao moja ćerka". Međutim, ne mora da veza bude isto ime neke osobe koju već znamo. Možemo povezati ime sa bilo čime drugim poznatim i na taj način upamtiti. Na primer ako se neko zove Gradimir, možemo da povežemo to ime sa građenjem kuće i da pomislimo u sebi "Gradimir - gradi".

==

Ukoliko želimo da izgradimo dobar odnos sa nekom osobom, praktično prvi korak koji možemo da uradimo u tom pravcu jeste da upamtimo kako se ta osoba zove i oslovljavamo je po imenu.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 17.05.2020


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh