Šta su Widgeti na mobilnom telefonu, zbog čega su korisni i koje Widget-e ja koristim

Šta su Widgeti na mobilnom telefonu, zbog čega su korisni i koje Widget-e ja koristim

iOS 14 nam je doneo po prvi put Widgete na iPhone uređajima. Na Android telefonima su prisutni već više od 10 godina. S obzirom da su se sada pojavili i na iPhone-u možda je vreme da se podsetimo zbog čega su korisni.

Šta su Widgeti

Widgeti nam omogućavaju da brzo pristupimo informacijama koje sadrže neke od aplikacija koje koristimo na mobilnim telefonima, a da pri tome ne moramo da otvaramo samu aplikaciju.

Najčešće se nalaze na osnovnom ekranu našeg telefona.

Tipičan primer koji svi znamo jeste Widget za vremensku prognozu gde možemo videti kakvo je vreme u svakom trenutku bez potrebe da otvaramo aplikaciju.

Zbog čega su korisni

Ukoliko mobilni telefon smatramo uređajem koji treba da nam pomogne da budemo produktivniji, svaka od aplikacija koja se nalazi na njemu treba da nam bude korisna na određeni način, pa tako i Widget-i.

U nastavku je nekoliko razloga zbog koji korišćenje Widgeta može da bude vrlo korisno:

 • Privlače našu pažnju kada gledamo u telefon i samim tim, ukoliko su informacije koje prikazuju važne za nas, fokusiraju nas na te informacije. Razmislite, da li će više uticaja imati spisak stvari koje treba da završimo tokom dana koji se nalazi u nekoj od aplikacija koje treba da startujemo da bismo videli šta treba da uradimo u odnosu na Widget koji se nalazi na našem osnovnom ekranu gde se vidno nalazi nekoliko zadataka.
 • Koriste veličinu ekrana naših mobilnih telefona na pravi način. Danas većina mobilnih telefona ima relativno veliki ekran. Ovakva veličina ekrana se može iskoristiti za prikazivanje informacija u formatu koji nam je pregledan, a da ne moramo da otvaramo aplikacije koje ih sadrže i Widgeti upravo koriste ove mogućnosti.
 • Omogućavaju nam da u isto vreme na jednostavan način koristimo informacije iz više aplikacija. Život svakog od nas je višedimenzionalan i često nam je u određenom trenutku važno da znamo više informacija. Na primer ako u narednih sat vremena treba da idemo na neki sastanak, dobro je da znamo u koliko nam tačno počinje sastanak, ali i da vidimo šta još treba da završimo tokom dana i eventualno da li će uskoro pasti kiša, što su u ovom slučaju informacije koje nam mogu dati tri aplikacije: kalendar, alat za upravljanje zadacima i vremenska prognoza. Sve ovo možemo imati dostupno korišćenjem Widgeta.

Kako da osmislimo koje Widget-e da koristimo

Treba da se upitamo koje su to aplikacije koje najčešće koristimo tokom dana, te koje informacije iz tih aplikacijama mogu da nam budu vrlo korisne ukoliko ih učinimo lako dostupnim.

Dakle, treba da odredimo koje su informacije nama važne.

U nastavku je pregled nekih od najčešće korišćenih Widget-a:

 • Vremenska prognoza
 • Kalendar
 • Upravljanje zadacima
 • Pisanje beleški
 • Baterija
 • Baterija bluetooth uređaja koji su povezani na telefon (recimo slušalice)
 • Google Widget
 • Fizička aktivnost

Koje Widget-e ja koristim (za sada) i zbog čega

Na mom telefonu za sada imam samo 2 Widget-a: Todoist (aplikacija za upravljanje zadacima) i Fantastical (kalendar).

Ova dva Widget-a su u skladu sa načinom na koji planiram dan i daju mi brzi pregled svega što treba da uradim.

Widget Todoist aplikacije sam podesio tako da mi prikazuje samo 3 najvažnija zadatka za dan koji je preda mnom, dok mi Widget Fantastical aplikacije prikazuje sastanke koje imam tokom dana ili ukoliko nemam sastanaka prikazuje sastanak koji je najbliži u budućnosti.

==

Mobilni teleflon je danas sve više postao uzrok brojnih ometanja koja se događaju tokom dana, međutim Widgeti su jedna od stvari koja može da nas učini produktivnijim i svako od nas treba da razmisli o njihovoj primeni.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

Ažurirano: 08.10.2020


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh