10 načina da bolje upravljate vašim vremenom

10 načina da bolje upravljate vašim vremenom

10 načina da bolje upravljate vašim vremenom

Ales Krivec on Unsplash

Svi želimo da bolje upravljamo našim vremenom. Postoji veliki broj predloga o tome kako ovo možemo da uradimo koristeći različite alate kao što su planeri, kalendari i slično. Međutim, ovi alati nisu dovoljni i često samo umanjuju našu produktivnost jer se više fokusiramo na izbor alata nego na stvarni rad. Izbor alata nije važan. Važno je da uvedemo navike koje će nas učiniti efikasnijim i koje će nam pomoći da bolje upravljamo vremenom.

U nastavku je 10 ideja koje ako implementirate mogu značajno da doprinesu vašoj efikasnosti tokom dana:

#1. Razumite da je upravljanje vremenom u stvari upravljanje sobom

Ova činjenica nas stavlja u proaktivnu poziciju. Na vreme ne možemo da utičemo i svi imamo istih 24 časa svakoga dana. Međutim, možemo da izaberemo šta ćemo da radimo tokom tog vremena. Dalje, ovo nas dovodi do situacije da nije baš u redu da kažemo da "nemamo vremena nešto da uradimo". Pravilnije je onda da kažemo da nismo izabrali da uradimo nešto, već da smo prioritet dali nečemu drugome.

 

#2. Razumite da je energija je najvredniji resurs koji imamo a ne vreme

Najvrednije stvari koje imamo su one na koje možemo da utičemo i kojih možemo da proizvedemo više nego što ih imamo trenutno. Jedna od takvih stavri je i energija. Naša energija je ključna za produktivnost jer od nje velikim delom zavisi koliko ćemo stvari završiti tokom dana, a koje su važne za nas.

 

#3. Odredite 3 najvažije stvari koje treba odredite tokom dana i ne radite ništa drugo dok njih ne završite

Svaki dan treba da započnemo tako što nam je potpuno jasno koju su 3 najvažnije stvari za taj dan. Onda, treba svu svoju energiju koju imamo da fokusiramo na realizaciju ova 3 zadatka i to ako je moguće u prvoj polovini dana kada imamo najviše energije. Dok radimo na ova tri zadataka treba da budemo svesni da su nam oni apsolutni prioritet i da se odupremo da radimo na drugim manje važnim stvarima dok ove ne završimo.

 

#4. Pravite liste sa zadacima (todo liste) na pravi način

Lista zadataka ne treba da beskonačna lista svih stvari koje treba da završimo i tokom tog dana, i prethodnih dana i nekada u narednom periodu. Lista zadataka treba da sadrži tek nekoliko stvari koje se odnose na taj dan: 3 najvažnija zadataka, sastanci i spisak još nekolliko zadataka koje možemo da završimo ukoliko kompletiramo 3 najvažnija zadatka.

 

#5. Radite u neprekinutim vremenskim blokovima

Već smo rekli da je energija najvažniji resusr koji imamo kada je u pitanju produktivnost. Naša energija doživljava uspone i padove tokom dana, tako da i naš rad treba da prati ove uspone i padove. Treba da se trudimo da radimo fokusirano u intervalima kada nam je enrgija na vrhuncu, a da pravimo pauze i obnavljamo se kada nam je energija na niskom nivou.

 

Ukoliko želite da uradite duplo više stvari tokom dana, ostavrite vaše ciljeve i imate mnogo više vremena za porodicu i prijatelje, prijavite se za našu obuku Postanite produktivni koju održavamo u subotu 24. aprila uživo preko Zoom aplikacije.

Više o obuci pročitajte ovde.

 

#6. Postavljajte sopstvene rokove

Verovatno ste čuli za Parkinsonov zakon koji kaže da se posao raspoređuje na svo vreme koje odvojimo za njega. Drugim rečima, ukoliko odredimo da ćemo neki zadatak uraditi do četvrtka, rasporedićemo naše vreme tako da ga stvarno i završimo do četvrtka. Međutrim, možemo da uradimo i drugačije. Možemo da proaktivno posatvimo kraći rok za isti zadatak, recimo do utorka i da se potrudimo da ga završimo u tom roku. Na ovaj način ćemo osloboditi našu energiju i vreme za druge važne stvari i druge važne zadatke.

 

#7. Planirajte posvećeno vreme za rad na najvažnijim prilikama

Vrlo je lako da tokom dana budemo reaktivni i da odgovaramo na razna ometanja, emailove poruke i ostale stvari koje se pojavljuju. Međutim, većina tih stvari neče doprineti ostvarenju naših ciljeva. Umesto toga treba da odvojimo vreme kada ćemo raditi na našim najvećim prilikama. Ovo nije lako jer najčešće naše najveće prilike nisu nešto što nam privlači pažnju, već je nešto što sami treba da otkrijemo.

 

#8. Delegirajte stvari

Ukoliko želimo da završimo više stvari tokom dana ne možemo sve da uradimo sami. Ključno je da pronađemo način da stvari u kojima nismo dobri ili koje ne volimo da radimo, delegiramo na druge ljude ili aplikacije, kako bismo oslobodili našu energiju i vreme da možemo da radimo ono u čemu smo najbolji. Da bismo ovo uradili potrebno je vreme, međutim važno je da počnemo da razmišljamo u ovom pravcu i da pravimo plan kako možemo da počnemo da delegiramo određene stvari.

 

#9. Planirajte periode kada ćete raditi na više stvari u isto vreme (multitasking)

Multitasking je neminovan. Međutim, možete značajno smanjiti štetu od ovakvog načina rada ukoliko ga realizujete u određenim vremenskim periodima koji ćete isplanirati tokom dana. Odvojiti jedan sat ili dva perioda od po pola sata tokom kojih ćete odgovarati na poruke, održati kratke sastanke ili odgovarati na telefonske pozive. Na ovaj način ćete mnogo lakše "izdržati" da radite fokusirano, jer znate da ste odvojili vreme tokom kojeg ćete moći da odgovorite na stvari koje se jvaljaju tokom dana.

 

#10. Budite zadovoljni onim što ste uradili tokom dana

Ukoliko smo ambiciozni i želimo da uradimo više stvari tokom dana lako je upasti u zamku da smo često nezadovoljni učinjenim i da smatramo da smo mogli da uradimo više. Međutim, dugoročno gledano, treba da budemo zahvalni za sve što smo uspeli da postignemo tokom dana, a da se uporedo sa tim trudimo da budemo produktivniji i da stalno iznalazimo nove načine da radimo bolje i efikasnije.

 

==

 

Ukoliko želimo da naučimo da bolje upravljamo našim vremenom, to ne možemo uraditi preko noći, niti za neki kratak vremenski period. Ono što možemo da uradimo jeste da počnemo da radimo na sebi, i da iz dana u dan unapređujemo način na koji radimo.

Jedan od prvih koraka u ovom pravcu može da bude pohađanje naše obuke Postanite produktivni, gde ćete za nešto više od 2 sata naučiti sve što je potrebno da znate kako biste mogli da završite duplo više stvari tokom dana.

Obuka se održava 24. aprila (subota) od 11:00 do 13:00 uživo preko Zoom aplikacije. više detalja možete pogledati ovde.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke