Kako da uvedete novu naviku u život

Kako da uvedete novu naviku u život

Glenn Carstens-Peters on Unsplash

U poslednjih 10-ak godina se pojavilo nekoliko odličnih knjiga koje govore o navikama i tome kako ih možete iskoristiti da biste živeli bolje živote.

Najpoznatije su:

 • Snaga Navika - Čarls Duhig
 • Atomske navike - Džems Klir
 • Dobre navike, loše navike - Vendi Vud

Poslednja koju sam pročitao je upravo Dobre navike, loše navike od Vendi Vud koja možda ima najviše naučnih objašnjenja vezano za to kako nastaju navike i kako možete da ih iskoristite za svoje dobro.

U nastavku je pregled koraka koje predlaže autor knjige, a koje je potrebno da realizujete da biste uveli nove navike u vaš život:

#1. Kreirajte odgovarajuće okruženje

Vaše navike umnogome zavise od okruženja u kome se nalazite. Ukoliko napravite okruženje takvo da je u skladu sa navikom koju želite da kreirate, značajno ćete olakšati kreiranje te navike. Naravno, važi i suprotno, ukoliko kreirate okruženje koje nije u skladu sa navikom koju želite da formirate, značajno ćete otežati njeno formiranje.

Okruženje podrazumeva stvari koje i predmete koji nas okružuju ali i ljude sa kojima ste u kontaktu.

Šta možete da uradite:

 • Razmislite da li ljudi sa kojima provodite vreme ohrabruju ponašanje (naviku) koju želite da uvedete
 • Razmislite sa kakvim ljudima treba da provodite vreme koji će ohrabriti ponašanje (naviku) koju želite da uvedete
 • Razmislite kako vaše postojeće okruženje (stvari i predmeti) ohrabruju ili otežavaju ponašanje (naviku) koju želite da uvedete
 • Razmislite kakvo okruženje treba da kreriate koje će ohrabriti ponašanje (naviku) koju želite da uvedete

#2. Redovno ponavljajte željeno ponašanje

Kada želite da formirate određenu naviku ključna stvar je da iznova i iznova ponavljate željeno ponašanje, odnosno naviku koju želite da uvedete. Svako novo ponašanje zahteva da naučite određeni niz koraka, a kada je u pitanju formiranje navika vi u stvari ponavljajući ponašanje pomažete mozgu da uči zajedno sa vama i da vam olakša realizaciju. Vremenom, željeno ponašanje će postati automatsko, odnosno navika.

Šta možete da uradite:

 • Razmislite koji je najlakši način da novo ponašanje iznova ponavljate iz dana u dan
 • Razmislite na koji način ste u prošlosti uspeli da uvedete neku novu stvar i istrajali u njoj
 • Razmislite kada ste pršli puit bili na putu da uvedete neku novu stvar za koju znate da bi vam bila korisna, ali ste ipak odustali. Kako možete sprečiti da se ista stvar sada dogodi?

#3. Osmislite nagradu koja će vas motivisati

Znate za ono pitanje "A šta tu ima za mene?". Ista stvar je i sa navikama. Da biste istrajali u uvođenju nove navike morate osmisliti nagradu koju ćete dobiti svaki put kada realizujete željeno ponašanje. Međutim, da bi nagrada "radila" mora da bude iznad onoga što možda očekujete. Nagrada treba da bude prisutna dok god se navika ne uspostavi, nakon čega ćete biti u stanju da realizujete isto ponašanje i bez nagrade.

Šta možete da uradite:

 • Razmislite na koji način možete da napravite neku vrstu igre od navike koju želite da uvedete
 • Razmislite na koji način možete da "iznenadite" i nagradite sebe kada realizujete željeno ponašanje

#4. Radite stvari na isti način svaki put

Najlakši način da uvedete novu naviku jeste da radite istu stvar, u isto vreme, na isti način u jednakim vremenskim intervalima (svakog dana, jednom nedeljno i slično). Ovo možete uraditi tako što ćete podesiti oklidače koji će vas uputiuti na to da treba da realizujete određeno ponašanje. Ono što još možete da uradite jeste da željeno ponašanje realizujete nakon nekog već ustaljenog ponašanja, odnosno neke navike koja je već uspostavljena.

Šta možete da uradite:

 • Razmislite o navikama koje već imate i uočite na koji način novo ponašanje možete da realizujete zajedno sa tom postojećom navikom
 • Razmislite o toku vašeg dana i uočite koji je najlakši način da realizujete željeno ponašanje tokom dana

#5. Maksimalno smanjite otpor

Ukoliko maksimalno smanjite svaki mogući otpor, odnosno prepreku na putu ostvarenja željenog ponašanja, značajno će povećati šansu uvođenja nover navike. Međutim, otpor, odnosno prepreke možete iskoristiti da biste prekinuli sa nekom navikom koju sada imate a želite da je isključite

Šta možete da uradite:

 • Koje stvari u vašem okruženju otežavaju realizaciju željenog ponašanja.
 • Kako možete organizovati vaše okruženje tako da je minimalan otpor realizaciji željenog ponašanja

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 11.04.2021


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh