Kako sam organizovao osnovni ekran mog telefona radi maksimalne efikasnosti (koje aplikacije i widgeti se nalaze na osnovnom ekranu i na koji način ih koristim)

Kako sam organizovao osnovni ekran mog telefona radi maksimalne efikasnosti (koje aplikacije i widgeti se nalaze na osnovnom ekranu i na koji način ih koristim)

Photo by David Grandmougin on Unsplash

Pametni telefoni sve više postaju izvor stalnih ometanja tokom dana i ukoliko nismo svesni na koji način ih koristimo, mogu prilično negativno uticati na kvalitet naših života.

Sa druge strane, ukoliko ih korisitmo na pravi način mogu nam pomoći da se bolje organizujemo tokom dana, završimo više stvari i budemo zadovoljni.

Jedan od faktora koji može da utiče na korišćenje telefona jeste organizacija osnovnog ekrana (Home screen-a). Ovaj ekran treba da bude tako organizovan da učini što dostupnijim aplikacije koje treba da nam pomognu da ostanemo fokusirani tokom dana, a što teže dostupnim izvore ometanja kao što su društvene mreže, igrice i Nteflix (mada moram priznati da baš volim Netflix).

U nastavku pogledajte koje se aplikacije trenutno nalaze na osnovnom ekranu te na koji način ih koristim.

Pojava Widget-a je učinila da se značajno promeni izgled mog osnovnog ekrana u odnosu na prethodne godine i samim tim da se značajno smanji broj aplikacija koje se nalazi na osnovnom ekranu.

Moj osnovni ekran je trenutno podeljen u 6 celina:

#1. Jutarnji ritual - Widget

Ovaj Widget sam napravio tako da mi omogućava da jednostavno realizujem svoj jutarnji ritual i ima 4 skraćenice koje mi omogućavaju da jednim klikom pristupim sledećem:

 • Zamišljenom govoru na mojoj sahrani, koji sam napisao i koji na neki način oslikava kako želim da budem upamćen kod onih koji su meni najvažniji. Više o ovome ću pisati u nekom od sledećih blogova. Znam da ovo može da deluje kao prilično morbidno, međutim o ovome su pisali mnogi, a ja sam preuzeo koncept iz knjige 7 navika uspešnih ljudi Stivena Kovija.
 • Priči mog života, gde sam u nekoliko rečenica opisao moj život, onakvim kakav želim da bude i kakvim bi bio zadovoljan da ga živim.
 • Ciljevima za 2021. godinu, gde sam ih sve izlistao na jednoj stranici.
 • Skraćenica za pristup aplikaciji DayOne koju trenutno koristim za pisanje dnevnika, koju sam podesio tako da se odmah otvori šablon koji koristim

Zamišljeni govor, priča i ciljeva su prva stvar koju čitam ujutru kada se probudim, a kao zavšrni deo jutarnjeg rituala pišem dnevnik.

#2. 3 najvažnije stvari za dan - Widget (aplikacija Todoist)

U gornjem levom uglu se nalazi Widget apliakcije Todoist, koju koristim za upravljane zadacima. Ovaj Widget funkcioniše tako da prikazuje zadatke koje su planirani za tekući dan. U samoj aplikaciji ovo se podešava tako što se postavi datum za zadatak na današnji dan.

Međutim, ja ovo koristim na malo drugačiji način i onda prvo postavim datume samo za 3 najvažnija zadatka za dan, a ostalim zadacima pristupam kroz aplikaciju. Ovo mi omogućava da se u svakom trenutku na mom ekranu pojavljuju samo najvažniji zadaci (maksimalno 3 ili manje ukoliko sam neke od njih završio) što dodatno doprinosi fokusu tokom dana.

#3. Predstojeći sastanci - Widget (aplikacija Fantastical)

U gornjem desnu uglu se nalazi Widget aplikacije Fanstastical, koji korisitim kao kalendar u čijoj pozadini se nalazi moj Google kalendar.

Ovaj Widget je vrlo koristan jer omogućava da vidim koje sastanke imam tokom dana a da ne moram da otvaram samu aplikaciju, te koji sastanci mi predstoje narednih dana. Ukoliko ne postoje sastanci za tekući dan, aplikacija pokazuje termine sledeća dva sastanka, bez obzira za kada su zakazani. Na ovaj način mogu jednostavno da vidim imam li zakazanih sastanaka narednih nekoliko dana i eventualno zakažem novi sastanak.

#4. Komunikacija - (aplikacije)

Na samo dnu osnovnog ekrana, u okviru trake za brzo lansiranje, kao i jedan red iznad se nalaze 4 aplikacije koje koristim za komunikaciju:

 • Gmail. Aplikacija koju koristim za sve moje e-mail naloge.
 • Pozivi. Aplikacija za obavljanje poziva.
 • Poruke. Aplikacija za slanje i primanje SMS poruka.
 • Viber. Aplikacija za slanje i primanje poruka kao i ostalog sadržaja.

Ovo su moje primarne aplikacije za komunikaciju. Pored njih, koristim i FaceTime audio, Facebook messenger, WhatsApp (videćemo još koliko dugo) ali se niti jedna od ovih aplikacija ne nalazi na osnovnom ekranu mog telefona.

#5. Planiranje (aplikacija)

U kategoriji planiranje imam samo jednu aplikaciju, mada je na neki način Widget u gornjem desnom uglu takođe prilično vezan sa planiranjem. U okviru trake za brzo lansiranje na samom kraju se nalazi aplikacija Todoist koju koristim za upravljanje zadacima.

#6. Ostali alati (Widget i nekoliko aplikacija)

Iznad trake za brzo lansiranje u desnom uglu se nalazi Widget koji pokazuje koliko je još baterije ostalo na telefonu i ostalim uređajima koji su povezani sa telefonom. U početku nisam mislio da će mi ovaj Widget biti koristan, međutim ponekad tokom dana, usled čestih razgovora, događalo mi se da se AIrPods slušalice istroše. Pored toga, ponekad zaboravim da stavim na punjene kućište za slušalice, što mogu da vidim pomoću ovog Widget-a.

Ostale aplikacije koje se nalaze na osnovnom ekranu, a koje pripadaju ovoj kategoriji su:

 • Drafts. Ovu aplikaciju koristim za hvatanje brzih beleški. Vrlo je jednostavna za korišćenje.
 • Sat. Koristima je za podešavanja alarma, kao i za aktiviranje timer-a koji mi je obično podešena na period od 25 minuta, koliko čitam ujutru. Pored toga, trudim se da radim u neprekinutim vremenskim intervalima od 25 minua.
 • Kalkulator. Jedna od najkorisnijih aplikacija na mom telefonu :-)

==

Na osnovnom ekranu našeg telefona se nalaze aplikacije koje su nam najlakše dostupne, i zbog toga treba da pažljivo osmislimo šta će se na njemu nalaziti.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 17.01.2021


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh