Kako da naučite na osnovu nečega negativnog što se dogodilo i imate koristi od toga u budućnosti

Kako da naučite na osnovu nečega negativnog što se dogodilo i imate koristi od toga u budućnosti

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Često možemo da čujemo kako su negativni događaji u stvari lekcije na osnovu kojih treba da naučimo stvari i u konačnici osnova za naš dalji razvoj i kasniji uspeh u životu. Ovi saveti prilično dobro zvuče, ali sam dugo imao problem sa primenom u praksi.

Nisam znao kako da procesuiram nešto negativno što se dogodilo te kako da imam koristi od toga kasnije.

Bez obzira na to što nisam znao kako da realizujem proces, sve vreme sam uviđao njegov značaj i u privatnom i u poslovnom životu.

Razmišljao sam koliko bih bio uspešniji na poslu da sam prethodnih skoro 20 godina zapisivao sve negativne stvari koje su se dogodile i nešto naučio na osnovu njih, ili koliko bih bio bolji roditelj da sam prethodnih 10 godina zapisivao sve negativne stvari koje su se dogodile sa mojom decom i analizirao ih.

Onda sam pre dve godine osmislio proces koji mi omogućava da sam prilično konstantan u analizi negativnih događaja, učenju na osnovu njih i kreiranju boljeg života.

U nastavku je proces:

#1. Kreirajte šablon

O značaju šablona sam već pisao na ovom blogu. Ideja je da kreirate šablon koji će vam olakšati da prođete kroz ono što se dogodilo, naučite i nakon toga realizujete sledeće akcije.

Šablon treba da bude lako dostupan sa jasno definisanim pitanjima na koja treba da date odgovor. Pitanja treba da budu takva da se na njih ne može odgovoriti sa da ili ne, već da je potrebno da malo promislite pre nego što date odgovor.

#2. Odvojite vreme

Važno je da odvojite vreme i posvetite se analizi onoga što se dogodilo. Verovatno je izazovno odvojiti posebno vreme posvećeno samo ovome, tako da je najbolje ovu aktivnost vezati za neku drugu za koju već imate kreiranu naviku da je radite. Na primer, jutarnje pisanje dnevnika ili analiza prethodne nedelje.

#3. Popunite šablon

Kada ste odvojili vreme sledeće što treba da uradite jeste da popunite šablon koji ste prethodno pripremili. Spreman šablon će olakšati popunjavanje jer ne počinjete od praznog papira. Važno je da se ovome zaista posvetite. Udaljite mobilni telefon od sebe i u skladu sa mogućnostima budete sami u prostoriji.

Ograničite vreme na nekih 15-ak minuta ne više od toga. Postavljanje vremenskog ograničenja će vam pomoći da se bolje fokusirate tokom analize i omogućiti da relativno brzo možete ovo završiti i nastaviti sa ostalim dnevnim aktivnostima.

#4. Realizujte sledeće korake

Analiza neće puno značiti ukoliko ne realizujete sledeće korake koji će učiniti da se negativna stvar ne ponovi. Kada ste završili sa analizom i osmislili sledeće korake, stavite ih u vaš program za praćenje zadataka, ili još bolje, ukoliko ste u mogućnosti odmah ih realizujte.

Kako izgleda šablon koji ja koristima

U nastavku su pitanja koja ja koristim

 • Šta se dogodilo:
  • Ovde opišem u nekoliko rečenica šta se dogodilo. Pokušavam da navedem detalje koje objašnjavaju kontekst događaju i pomažu mi da bolje razumem šta se dogodilo.
 • Šta je najgore što je moglo da se dogodi:
  • Stvari koje navedem ovde mi često pokažu da treba da budem zahvalan i da u stvari to što se dogodilo i nije tako strašno.
 • Koja je dobra stvar koja se dogodila:
  • U svakom negativnom događaju postoji i nešto dobro što se dogodili i na ovaj način pokušavam da uočim dobre stvari koje su se dogodile jer i njih želim da upamtim i koristim u budučnosti
 • Kako sam mogao da sprečimo da se to dogodi:
  • Ovde u nizu stavki navedem sve stvari koje su bile u mojoj moći i koje sam mogao da uradim kako bih sprečio da se dogodi negativan događaj. Navodim sve stvari koje mi padnu na pamet. Često su ideje koje napišem apsurdne ili nemaju nikakvog smisla zbog životnog trenutka ili okruženja, ali od velikog broja ideja uvek mogu da izdvojim nekoliko koje imaju smisla i koje mogu da primenim.
 • Šta mogu da uradim da se više takve stvari ne dogode:
  • Na osnovu prethodno izlistanih ideja kreiram plan koji će sprečiti da se negativan događaj ponovi u budućnosti.

==

Negativni događaji nekada nisu izdvojene stvari koje se dogode, već posledica malih odluka u prošlosti koje smo napravili. Zbog toga je važno da ovakve stvari analiziramo, naučimo na osnovu njih i donosimo bolje odluke u trenutku u budućnosti.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 23.08.2020


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh