Kako možemo organizovati vreme bolje tokom trajanja trenutne situacije i šta ja konkretno radim

Kako možemo organizovati vreme bolje tokom trajanja trenutne situacije i šta ja konkretno radim

Photo by Ben White on Unsplash

Situacija se prilično promenila u poslednjih nekoliko dana i većina nas ne može da funkcioniše na isti način kao do sada. Veliki broj ljudi počinje da radi od kući a većina stvari na koje smo navikli nisu trenutno dostupne na način kako je to bilo do sada.

Radni dan je, barem što se mene tiče, takođe doživeo velike promene, s obzirom da smo odlučili da poštujemo sve preporuke i počnemo da radimo od kuće.

Ovo je veliki izazov iz nekoliko razloga:

 • Kada se bavite prodajom, sastanci uživo i komunikacija sa klijentom su praktično najvažniji deo što je sada prilično otežano za realizaciju
 • Deca ne idu u školu i treba da ostanu kod kuće, tako da je potrebno realizovati radne obaveze zajedno sa njima u stanu, što je s obzirom na njihovo godište prilično zahtevno (Milica 7 godina i Relja 10 godina)
 • Potrebno je održati zadovoljavajući nivo komunikacije sa svim kolegama u timu bez obzira što više nismo zajedno u kancelariji

Međutim, u nadi da će se trenutna situacija u narednom periodu okončati, potrebno je organizovati se na najbolji mogući način uz poštovanje svega što preporučuju nadležni i ipak maksimalno iskoristiti vreme koje imamo.

Neke ideje o tome kako se možemo bolje organizovati i iskoristiti vreme u odnosu na trenutnu situaciju pročitajte u nastavku:

#1. Potrebno je da prihvatimo da su se stvari promenile

Kako kaže Stiven Kovi u svojoj sjajnoj knjizi "7 navika uspešnih ljudi", uvek treba da se fokusiramo na ono na šta možemo da utičemo. Odnosno, nema potrebe da trošimo energiju na stvari, na koje ne možemo da utičemo. U ovom trenutku je najbolje prihvatiti da su se stvari promenile i sve što radimo treba da uskladimo sa tom činjenicom.

Jednostavno treba da prihvatimo da neko vreme nećemo moći da idemo u kancelariju, da sedimo u kafićima ili da putujemo i da uskladu sa tim odlučimo kako ćemo postupati.

Što se tiče rada od kuće i prethodno navedenih izazova koje sam naveo, jednostavno treba da prihvatim sledeće:

 • Ne postoji mogućnost da se održavaju sastanci uživo i potrebno je osmisliti nove način za komunikaciju sa potencijalnim klijentima
 • U stanu u kome radim sam zajedno sa decom pre podne i potrebno je organizovati vreme i aktivnosti u skladu sa tim
 • Ne postoji mogućnost održavanja sastanaka i komunikacije sa kolegama u kancelariji tako da je potrebno osmisliti nove načine komunikacije

#2. Potrebno je izgradimo nove rutine

Većin nas, najveći deo dana provodi na sličan način. Dakle, postoje neke ustaljene rutine kojih se svi držimo a da možda toga do kraja nismo ni svesvni. S obzirom da su se okolnosti promenile, vreme je da razmislimo o uvođenju nekih novih rutina koje će nam pomoći da što bolje iskoristimo vreme u ovakvim okolnostima.

Treba da razmislimo koje akcije možemo da preduzmemo koje će nam omogućiti da ipak ostvarimo ono što želimo bez obzira što smo primorani da vreme provodimo na drugačiji način nego do sada. Najbolji način za ovo jeste da sednemo i ispišemo koje su moguće opcije i onda razmislimo o njima i izaberemo najbolju.

Što se tiče rada od kuće i prethodno navedenih izazova koje sam naveo, potrebno je da izgradim sledeće nove rutine:

 • Komuniciranje sa potencijalnim klijentima preko aplikacije za konferencijske pozive kao što je Zoom ili bilo kojim drugim alatom koji se može koristiti za ovakve potrebe
 • Organizovanje rada tako da se stvari za koje mi je potrebna veća koncetracija završe pre nego što se deca probude, te bolje komuniciranje sa decom u pokušaju da uvaže da radim kod kuće.
 • Slanja mail-a na kraju dana gde ću saopštiti kolegama šta sam sve uradio, te koji su mi planovi za sledeći dan. Pored toga, potrebno je više da se čujemo telefonom i pažljivije komunicramo i možda detaljnije objašnjavamo stvari jedni drugima kako bismo se bolje razumeli u ovakvim situacijama.

#3. Potrebno je da razmislimo šta ovo čini mogućim

Ovo ovome sam već pisao na mom Instagram profilu. Treba sebi da postavimo pitanje: Šta trenutna situaciji čini mogućim? Opet najbolji način za ovo jeste da uzmemo papir i olovku, ili još bolje dnevnik i rano ujutru kada nas niko ne ometa ispišemo koje su nove mogućnosti.

Ova jednostavna vežba je uvek korisna a posebno može biti sada kada su okolnosti promenile i mnoge stvari koje su bile važne do pre samo nekoliko dana, sada više nisu.

Što se tiče rada od kuće i prethodno navedenih izazova koje sam naveo, nove stvari koje su moguće i na koje ću da se fokusiram su sledeće:

 • Komuniciranje Zoom-om može omogućiti da održim veći broj sastanaka jer neći morati da uložim vreme u putovanje sa jednog sastanka na drugi
 • Rad od kuće će mi pomoći da povećam sopstvenu disciplinu kada je u pitanju urednost radnog okruženja koje sada nije radni sto koji imam u kancelariji.
 • Potreba za intenzivnijom komunikacijom će dovesti do toga da ostale kolege budu više informisane o svemu što radim tokom dana kao i ja o tome šta oni rade što će omogućiti da imamo još više razumevanja jedni za druge

==

Iskustvo nam govori da će ova teška situacija kao i sve prethodne, pre ili kasnije proći. Znajući to, sada je važno da uradimo sve, kako bismo kada ova situacija prođe, bili maksimalno spremni da iskoristimo nove prilike koje će nastupiti.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 17.03.2020


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh