Šta su dnevne afirmacije, zbog čega su korisne i kako nam mogu pomoći da ostvarimo ciljeve

Šta su dnevne afirmacije, zbog čega su korisne i kako nam mogu pomoći da ostvarimo ciljeve

Photo by Isaac Smith on Unsplash

Jedna od 4 stvari koje nas ljude razlikuju od životinja, kako nas uči Stiven Kovi u 7 navika uspešnih ljudi jeste i mašta. Između ostalog, maštu možemo da posmatramo kao našu sposobnost da kreiramo žive slike u našem umu koje su vezane za budućnost koju želimo da ostvarimo.

Kreiranje ovakvih živih slika možemo da iskoristimo kako bismo lakše ostvarili naše ciljeve. Istraživanja pokazuju da ljudski mozak ne vidi nikakvu razliku između vizuelizacije nečega što radimo i pravog izvršenja te stvari.

Dnevne afrimacije su vrlo koristan alat koji može da nam pomogne da ostvarimo naše ciljeve a koji se zasniva na ideji da naš mozak ne vidi razliku između nečega što smo zamislili da radimo i nečega što smo zaista uradili.

Šta nisu dnevne afirmacije

Dnevne afirmacije nisu bilo kakav magični način da izgovorimo "Želim novi auto" nekoliko stotina puta i da se onda nadamo da će se pojaviti novi auto ispred naše kuće.

Šta su dnevne afirmacije

Dnevne afriomacije su kratke rečenice koje može da ponavlja svako od nas, a koje nam mogu pomoći da vizuelizujemo naš uspeh. Na neki način, dnevne afrimacije su način da "poguramo" naš mozak da radi u pravcu ostvarenju naših ciljeva. Sasvim je moguće da nam može izgledati malo verovatno da izgovaranje određenih rečenica ima bilo kakve veze sa ostvarivanjem ciljeva, međutim postoji naučno objašnjenje za ovo.

Zbog čega su dnevne afirmacije korisne

U našem mozgu postoji deo koji se zove Retikularni Akcioni Sistem (RAS) koji ima nekoliko funkcija, a možda najvažnija je da filtrira podatke, odnosno informacije koje dolaze do našeg mozga. RAS možemo da posmatramo kao neku vrstu čuvara koji propušta samo određene informacije u naš mozak a ostalima ne dopušta da uđu. Sada naravno ostaje pitanje kako RAS zna šta koje informacije treba da propusti a koje da onemogući da dođu do našeg mozga? RAS pušta sve informacije koje odgovaraju našim uverenjima i slikama o sebi, drugima i svetu. Ukratko, RAS propušta one informacije koje su vezane za stvari o kojima razmišljamo i pokušava da nam pomogne.

U nastvaku pogledajte nekoliko primera rada RAS-a koji su se verovatno dogodili svakom od nas:

 • U gužvi na ulici čujemo da neko doziva naše ime

 • Razmišljamo da kupimo auto marke Audi i odjednom svuda primećujemo auto ove marke

 • Tokom trudnoće supruge svuda primećujemo trudne žene

Šta je zajedničko za prethodne situacije? Nastale su kao rezultat stalnog razmišljana o nečemu u određenom vremenskom periodu i onda je naš mozak to prepoznao i "pomaže" nam propuštajući informacije koje su vezano za to o čemu razmišljamo.

Hajde sada da se vratimo na sam početak i situaciju da mozak ne vidi razliku između onoga što smo zamislili da radimo i onoga što smo stvarno uradili.

Dnevne afirmacije mogu biti odličan alat koji će nam pomoći da prenesemo našem mozgu šta nam je važno i oko čega treba da nam pomogne.

Kako da kreiramo dnevne afrimacije

Ukoliko želimo da kreiramo efektne dnevne afirmacije treba da realizujemo sledeće korake:

 1. Odredimo ciljeve koje želimo da ostvarimo.

 2. Prepoznamo kakva osoba treba da postanemo da bismo ostvarili te ciljeve

 3. Kreriamo dnevne afirmacije koje će svakog dana slati poruke našem mozgu da smo već postali takva osoba

Pro tip = Prilikom kreiranja treba da koristimo sadašnje vreme, što će dodatno ojačati sliku našem mozgu da smo već postali takva osoba.

Kao rezultat prethodnog, naš mozak će početi da traži odgovore tokom dana, koji će dokazati da smo zaista osoba koja želimo da postanemo, što će nam pomoći da stvarno počnemo da se tako i ponašamo.

Kako da koristimo dnevne afirmacije

Najefikasniji način korišćenja dnevnih afirmacije jeste da ih svako jutro na samom početu dana pročitamo, kao i svako veče pre odlaska na spavanje. Čitanje ujutru će nam pomoći da ostanemo tokom čitavog dana fokusirani na stvari koje želimo da ostvarimo, a čitanje uveče će omogućit inašoj podsvesti da "radi dok spavamo" i iznalazi nove načine da nam pomogne.

Primeri dnevnih afirmacija

U nastavku je nekoliko primera dnevnih afirmacija:

Cilj koji želimo da ostvarimo: Želimo sa smršamo 20 kilograma narednih 6 meseci

Kakva osoba treba da postanemo: Treba da postanemo osoba koja vežba redovno i koja se pravilno hrani

Dnevne afirmacije koje mogu pomoći:

 • Volim da vežbam svaki dan i to mi pričinjava izuzetno zadovoljstvo.

 • Ja sam zdrava osoba koja vodi računa o ishrani.

Cilj koji želimo da ostvarimo: Želimo da manje grešimo na poslu i budemo fokusiraniji

Kakva osoba treba da postanemo: Treba da postanemo osoba koja dobro planira vreme, ne reaguje na ometanja tokom dana i vredno radi

Dnevne afirmacije koje mogu pomoći:

 • Umem da procenim prioritete i svaki dan posvećeno radim na ostvarenju svojih ciljeva

 • Ja sam vredna osoba koja posvećeno radi na najvažnijim zadacima

Cilj koji želimo da ostvarimo: Želimo da uštedimo određenu sumu novca da bismo kupili novi auto

Kakva osoba treba da postanemo: Treba da postanemo osoba koja zarađuje više nego što troši i koja može da onda odvoji oređeni iznos sa strane

Dnevne afirmacije koje mogu pomoći:

 • Umem da pronađem nove načine da zaradim dodatni novac tokom meseca

 • Nove prilike da zaradim novac se stalno pojavljuju i ja ih primećujem

==

Kao što vidite iz prethodnog dnevne afirmacije nisu nikakva čudna stvar za čudne ljude. One su samo alat koji nam može pomoći da ostvarimo naše ciljeve.

Obajve povezane sa temom ovog bloga

Ažurirano: 20.06.2021


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh