Alat koji mi pomaže da bolje upravljam obavezama tokom radne nedelje

Alat koji mi pomaže da bolje upravljam obavezama tokom radne nedelje

Alat koji mi pomaže da bolje upravljam obavezama tokom radne nedelje

Photo by Sigmund on Unsplash

Standardni kalendar omogućava upisivanje obaveza tokom nedelje i čak ima i odgovarajući pogled (dani poređani jedni za drugim), međutim nikako nisam uspevao da pronađem pravi način da ga iskoristim za moje potrebe.

Sa druge strane, većina softvera za upravljanje zadacima ima različite opcije, ali ne i pogodan pogled na radnu nedelju (uključujući i Todoist koji trenutno koristim).

Kada razmišljam o idealnom alatu koji mi je potreban, trebao bi da ima sledeće mogućnosti:

  • Uvid u 3 nedeljna cilja koja treba da ostvarim
  • Pregledan prikaza rokova do kada treba da realizujem određene stvari tokom nedelje
  • Uvid u stvari odnosno projekte sa kojima kasnima
  • Jednostavno upisivanje i pregled dnevnih zadataka
  • Prostor gde mogu da unosim i druge važne stvari (ideje koje mi padnu na pamet, stvari koje nisu hitne ali su važne i drugo)

Sasvim slučajno sam otkrio aplikaciju koji mi sve prethodno omogućava. U pitanju je TeuxDeux.

Aplikacija najviše liči na jedan beli papir koji je postavljen u položen (landscape) položaj i koji je izdeljen na dva dela.

U gornjoj polovini se nalaze dani u nedelji, a u donjoj polovini su kolone koje mogu da se prilagođavaju i menjaju u zavisnosti od potreba.

U nastavku je pregled svih elemenata koje koristim u aplikaciji kao i razloga zbog čega ih koristim:

Pregled dana u nedelji

Gornji deo ekrana u aplikaciji se sastoji iz pregleda dana u nedelji. Moguće je izabrati kojim danom će početi nedelja. S obzirom da planiranje nedelje obično radim u nedelju pre podne,ovim danom započinje i pregled u aplikaciji.

U okviru svakog dana ispišem sve zadatke koji su mi u tom trenutku poznati, odnosno za koje znam da treba da se realizuju određenog dana. Obično kada radim planiranje radne nedelje u nedelju, ispišem skoro sve zadatke koji treba da se završe u ponedeljak kao i poneki zadatak za ostale dane.

Stvari koje kasnim

U ovom delu izlistam sve projekte koji još nisu završeni a trebalo je da budu završeni, odnosno projekti koje kasne.

Ovo mogu biti projekti koji kasne zbog moje loše organizacije, ili zbog stvari na koje nisam mogao da utičem. Međutim, bez obzira na razlog kašnjenja, važno mi je da u svakom trenutku mogu da se podsetim sa kojim projektima sam u zaostatku.

Kada imam ovakav spisak ispred sebe, uvek mogu jednostavno da ubacim neki zadatak da odradim kako bih napravio napredak sa ovim projektima, u trenucima tokom dana kada se pojave periodi koji nisu prethodno isplanirani ili kada se određeni stvari odlože.

Nedeljni ciljevi

Prilikom planirana radne nedelje jedna od stvari koju se trudim da uradim svaki put jeste da postavim 3 nedeljna cilja koja želim da ostvarim a koji su u liniji sa ciljevima koje sam postavio za čitavu godinu.

Ovaj deo mi omogućava da su nedeljni ciljevi uvek vidljivi i da me na neki način napominju i da me usmeravaju da kreriam zadatke koji će me približiti ostvarenju ovih ciljeva.

Prodajne prilike

Tokom radne nedelje obično imam jednu ili više prodajnih prilika na koje sam fokusiran i na kojima treba da radim kako bih uspeo da ih realizujem.

Ovaj deo mi omogućavam da su mi ove prilike vidljive i da sebe podsećam da je potrebno da kreiram zadatke koji će me približiti realizaciji ovih prilika.

 

II kvadrant

U svojoj knjizi 7 navika uspešnih ljudi Stiven Kovi sve aktivnosti deli u 4 kvadranta, a u drugom kvadrantu su aktivnosti koje su najvažnije za naš život a koje najčešće nisu hitne i nemaju neki određeni rok.

U ovom delu evidentiram ovakve aktivnosti i imam ih stalno pred očima i podsećam sebe da treba da kreiram zadatke koji će biti usklađeni sa ovim aktivnostima.

Knjige koje želim da pročitam

U ovom delu imam listu knjiga koje treba da pročitam u narednom periodu.

Povremeno ću naletetei na neku knjigu koju možda želim da pročitam i onda mi je najlakše da je stavim na ovaj spisak dok ne odlučim da li ću je zaista pročitati ili ne.

Ideje

U ovom delu upisujem različite ideje koje su vezane za ciljeve koje želim da ostvarim.

Neke od ovih ideja ću realizovati u narednom periodu, a neke ću nakon razmišljana odbaciti.

Većinu ideju ću verovatno odbaciti ali poneka će biti zaista korisna.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke