Kako da steknete naviku redovnog pisanja dnevnika

Kako da steknete naviku redovnog pisanja dnevnika

Photo by Jan Kahánek on Unsplash

Život nas svakog dana uči različitim lekcijama. Ukoliko učimo iz ovih lekcija i primenimo naučeno, bićemo znatno spremniji za sve izazove koji se pojavljuju svakoga dana. Pisanje dnevnika može da nam značajno pomogne u ovome.

Prethodnih 10-ak godina se trudim da uvedem naviku redovnog pisanja dnevnika. Svestan sam značaja koji donosi od samog početka, međutim prvih nekoliko godina nisam uspevao da istrajem i uglavnom sam pisao sporadično, tek nekoliko puta mesečno.

Zahvaljujući nekoliko stvari koje sam uveo, poslednje tri godine uspevam da skoro 80% dana pišem dnevnik, što je donelo mnoge pozitivnih stvari o kojima sam već pisao na ovom blogu.

U nastavku pogledajte kako možete steći naviku da redovno pišete dnevnik.

#0. Razumite svrhu pisanja dnevnika

Jedna od vrlo korisnih stvari koja može da vam pomogne da uvedete bilo koju naviku u vaš život jeste da željeno ponašanje povežete sa nečim što je u vama i u šta verujete. Svako od vas želi da ima razumnu količinu kontrole nad životom, i pisanje dnevnika je jedna od stvari koja može da vam pomogne da to postignete.

Pisanje dnevnika je alat koji omogućava da razmislite o životu, i da vidite u kome pravcu ide. Kada to razumete i povežete se sa tim mnogo je veća verovatnoća da ćete istarajati u ovoj navici.

#1. Vežite pisanje dnevnika sa nečim što već redovno radite

Mnogo je veća verovatnoća da ćete istrajati u novoj navici ako je vežete sa nekom postojećom navikom. Treba da razmislite o uspostavljenim navikama i uočite nakon koje od njih možete početi da pišete dnevnik.

Na primer, ukoliko svako jutro skuvate kafu kada ustanete, možda možete pisanje dnevnika uvesti odmah nakon što skuvate kafu. Možete da odete i korak dalje i da prethodno veče postavite dnevnik i olovku na radnu površinu u kuhinji tako da je na vidnom mestu i da učinite da je jednostavno da nakon skuvane kafe počnete da pišete.

Ja to radim rano ujutru u sklopu jutarnjeg rituala nakon meditacije i čitanja knjige.

#2. Pišite u isto vreme svakog dana

Bez obzira na to da li ćete pisati dnevnik ujutru, uveče ili u nekom drugom trenutku tokom dana, važno je da se trudite da to radite uvek u isto vreme. Na ovaj način će se ovaj vremenski trenutak tokom dana početi ponašati kao okidač koji će inicirati pisanje.

#3. Izaberite alat koji vam najviše odgovara

Dnevnik možete pisati na različite načine. Možete koristiti rokovnik, posvećenu aplikaciju ili neku od aplikacija za pisanje teksta odnosno beležaka.

Alat koji vi treba da izaberete jeste onaj koji vama najviše odgovara, u kome ćete uživati i koji će ovu naviku učiniti zabavnom.

Trenutno koristim aplikaciju Day One, što je posvećena aplikacija za pisanje dnevnika i zaista uživam u njenom korišćenju. Pre približno pola godine sam ponovo počeo da je koristim, jer sam tokom 2019. i jedna deo 2020. dnevnik pisao uglavnom u papirnom rokovniku. Aplikaciju koristim od 2015. godine. Možda najbolja funkcionalnost je opcija "On this day" gde aplikacija proaktivno pokazuje upise u dnevnik na današnji dan koji su bili prethodnih godina.

#4. Koristite šablon

Mnogo manji otpor pisanju dnevnika ćete imati ukoliko budete koristili neku vrstu šablona. Gledanje u praznu stranicu može da bude izazovno i da učini da odustanete.

Međutim, prethodno pripremljen šablon može sve da učini lakšim.

Predlažem da pripremite spisak pitanja na koja ćete odgovarati.

Ukoliko želite možete preuzeti pitanja koja ja sebi postavljam svako jutro, a naravno možete i smisliti ona koja vama odgovaraju.

Pitanja treba da formulišete tako da su otvorena, odnosno da se na njih ne može odgovoriti sa DA ili NE.

==

Pisanje dnevnika može u potpunosti da promeni vaš život na bolje i jedan je od najboljih alata koje ja znam a koji će omogućiti da preuzmete kontrolu nad vašim životom. Zbog toga je važno da redovno pisanje dnevnika postane jedna od vaših svakodnevnih navika.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

Ažurirano: 31.01.2021


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh