20 životnih lekcija iz 2020.

20 životnih lekcija iz 2020.

20 životnih lekcija iz 2020.

Photo by Ron on Unsplash

Dragi prijatelji želim vam sve najbolje u Novoj godini!

2020 je iza nas....

U nastavku je 20 jednostavnih životnih lekcija koje sam naučio tokom 2020. i koje sam želeo da podelim sa vama.

Nadam se da će vam neka od njih biti korisna:

#1. Papir na kome su zapisane beleške će nestati

Pre nekoliko dana sam zapisivao beleške sa jednog sastanka na dva A4 bela papira. Ostavio sam ih na stolu u nameri da sutradan prepišem sve sa tog papira u sistem za praćenje prodajnih aktivnosti. Naravno, kako to obično biva, papire nisam mogao više da nađem.

Kada zapišete stvari na papir i te informacije u nekom kratkom vremenskom ne prepišete na neko drugo mesto, velika je verovatnoća da taj papir uskoro nećete moći da pronađete. Ovo može da bude nečiji broj telefona, beleške sa sastanka, ili bilo šta što usput zapišete.

Kada se stvari zapišu na papir treba ih na kraju dana, ili u najkraćem mogućem roku prepisati na neko mesto. Brza pomoć može da bude da slikate papir odmah nakon što napravite belešku.

#2. Očekivanja treba razjasniti na početku

Više puta tokom prošle godine se dogodilo da tokom realizacije projekta sa klijentom dolazimo do faze gde je potrebno da klijent pripremi određene stvari, i u tim trenucima klijenti su postavaljali pitanje "Zar nije vaš posao da to uradite?". Ovo je samo bio izvor nepotrebnih nerazumevanja u komunikaciji sa klijentom i dovodio do kašnjenja sa realizacijom projekta.

Bez obzira da li je u pitanju saradnja sa klijentima, komunikacija sa članovima porodice, ili sa potpunim neznancima, očekivanja treba uvek razjasniti unapred. Tokom komunikacije može da nam se učini da o nekim stvarima možemo popričati kasnije i dogovoriti se, i to je bukvalno trenutak kada treba zastati i reći "Sačekaj samo malo, ako sam te dobro razumeo hteo si da kažeš da....." i videće da će se dogoditi mnogo manje neprijatna situacija od one koju ste očekivali i zbog koje ste verovatno želeli da ostavite dogovor za ksnije.

#3. Uvek se treba javiti na neprijatan telefonski poziv

Zvonio mi je telefon i video sam da me zove klijent kome sam dužan informaciju koju još uvek nisam imao u tom trenutku. Kada sam video poziv, pomislio sam da je bolje da se ne javim odmah, već da prvo saznam informaciju koju sam trebao da javim, pa tek onda da ga pozovem. Međutim, ipak sam odlučio da se javim i da mu saopštim da ću odmah proveriti informaciju i javiti se. Klijent je rekao da razume da su svi u gužvi i da me samo podseća šta mu je potrebno.

Kada vidite da vas zove neko kome ste na određeni način dužni (informacija, akcija koju ste trebali da uradite ili bilo šta drugo) uvek treba da se javite, jer obično razgovor bude manje neprijatan nego što ste to očekivali, a tokom razgovora ćete imati priliku da ispravite situaciju ili napravite dogovor kako možete da je ispravite u budućnosti.

#4. Ne treba staviti televizor u spavaću sobu

Skoro smo se preselili u novi stan i postavili smo televizor u spavaću sobu. Taj televizor može da se prikači na Internet i ima Netflix. Ja baš volim da gledam Netflix i prvih nekoliko meseci od kada smo u stanu, često sam uveče pred spavanje uključivao televizor i gledao po nešto. Vremenom sam primetio da je ovo dovelo do toga da manje pričam sa mojom suprugom pre spavanja.

Ako postavite televizor u spavaću sobu, gledaćete ga pre spavanja. Ako gledate televizor, nećete pričati sa osobom koja je pored vas. Da li vam je potreban televizor?

#5. Realizovanje akcije je odličan način da manje brinete

Nekoliko puta tokom godine sam imao situaciju da brinem zvog nečega što nije završeno za nekog klijenta. I to je često trajalo po nekoliko dana ili još duže od toga. Na kraju se sve ipak završilo, i onog trenutka kada se završilo ja sam prestao da brinem. Međutim, nije se završilo zato što sam brinuo, već zato što sam preduzeo različite akcije da se to završi .

Ovo svi znate (kao i ja) ali se često ponašate drugačije (kao i ja). Umesto da brinete o nekoj neprijatnoj stvari, jednostavno realizujte akcije u pravcu njenog razrešenja. Ovde postoji jedna ključna stvar, a to je da u trenutku kada osetite da brinete, upitate sebe "Da li bih sada brinuo manje da sam pre nedelju dana počeo da radim na rešavanju ove stvari?". Kada sami sebi date odgovor "da" što će se dogoditi u velikom broju slučajeva, sledeće što treba da uradite jeste da upitate sebe "Koji korak, ma koliko mali, mogu da uradim sada da bih rešio situaciju?"

#6. Zoom je odličan način za održavanje sastanaka

Kada se bavite prodajom, sastanci su jedna od ključnih aktivnosti koju možete da realizujete. Međutim, situacija sa Korona virusom je učinila da sastanci često ne mogu da se održavaju uživo i u početku nisam znao na koji način će i da li će umanjiti efekat prodajnih sastanak.

Sada kada se osvrnem na period od marta meseca zaključujem da je održavanje sastanaka preko Zoom-a efikasnije iz nekoliko razloga:

  • Besplatna verzija ograničava sastanke na 45 minuta, što sve učesnike primorava da budu efikasniji
  • Štedi se vreme koje bi se inače provelo u putu da se ode na sastanak i da se vrati
  • Snimanje sastanka, koje može da bude vrlo korisno, postalo je uobičajena stvar
  • Mnogo je teže prekinuti osobu koja govori
  • Plaćena verzija koju mi koristimo omogućava snimanje sastanaka i ima mogućnost strima uživo na društvenim mrežama što može biti vrlo korisno

#7. Javno obećanje čini da se stvari stvarno i urade

Prošle godine sam nekoliko puta na kraju Excel obuka koje sam držao prodao unapred obuku koju sam tek trebao da napravim i naravno objavio da će biti dostupna za 30 dana. Svaki put sam ispoštovao ovaj rok i kreirao obuku u obećanom roku. Da li bih kreirao obuku da sebe nisam stavio u ovakvu poziciju? Verovatno ne bih jer je to stvar koja može da se uvek uradi kasnije.

Ukoliko želite da značajno povećate verovatnoću da ćete uraditi nešto, javno obećajte da ćete to uraditi. Možete reći vašim prijateljima, porodici ili objaviti na neki drugi način.

#8. Najlakši način da prestanemo nešto da radimo jeste da sebi maksimalno otežamo da to možemo da uradimo

Jedna od stvari koju najviše volim da radim jeste gledanje filmova. Međutim, volim i da čitam o filmovima, gledam najave i slično. Zbog toga, aplikacije kao što je IMDB ili Netflix često su aktivne na mom mobilnom telefonu, jer treba "samo na trenutak" nešto da pogledam. Međutim, uočio sam da mi ovakve aktivnosti uzimaju dosta vremena tokom dana. Kako je to nešto što zaista volim da radim i u čemu uživam, shvatio sam da je verovatno jedini način da ne provodim vreme gledajući u ove aplikacije da ih jednostavno uklonim sa telefona i to sam i uradio.

Od tada sam nebrojeno puta poželeo da ih otvorim na telefonu, ali pošto nisu bile dostupne, morao sam da radim nešto drugo. I ovo se pokazalo kao odlična stvar.

Kada želite da prestanete nešto da radite, najlakši način nije da se borite sa samim sobom i savlađujete otpor kako biste sprečili sebe da to uradite, već da sebe prestanete da izlažete iskušenju da to uradite na lak način.

#9. Vreme treba posmatrati u intervalima od 15 minuta

Tokom proteklih 9 meseci često sam imao Zoom sastanke koji su trajali duže ili kraće nego što sam mislio. To je dovodilo do toga da isplaniram u kalendaru da će sastanak trajati od 11:00 do 12:30 a da se u stvarnosti završi u 12:10. I onda sam često na neki način gubio vreme, jer smo svi naviknuti da posmatramo vremenske intervale na pola sata ili sat, odnosno da sam nastavio sa radom tek u 12:20. Onda sam pre nekoliko meseci pogledao jedan video na YouTube-u gde su pričali o ovome i rekli da vreme treba posmatarti u intervali do 15 minuta. Ovo se pokazalo zaista korisnim i mnogo više stvari sam uspevao da završim tokom dana. Na primer, u prethodm sluačju, ako ovako posmatramo vreme, već u 12:15 možemo da nastavimo da radimo.

#10. Ukoliko želite da ljudi nauče nešto od vas učinite da im bude zabavno

Kada kreiram sadržaj svojih obuka uvek se trudim da stvari objasnim ljudima na jednostavan način. Međutim, vremenom sam naučio da ovo nije dovoljno, te da je pored dobrog objašnjavanjo skoro jednako važno da ljudima stvari budu zabavne.

Ukoliko ljudima nije zabavno skoro sigurno neće ništa naučiti, a ukoliko jeste zabavno i ukoliko ste se potrudile da objasnite na jednostavan način, naučiće..

Ovo primenjujem u različlitim životnim situacijama, pa tako se trudim da bude zabavno i kada učim sa decom ali i kada nešto objašnjam saradnicima.

Sledeću put kada želite da nešto naučite nekoga upitajte sebe "Kako stvari mogu da učinim zabavnim?"

#11. Uvedite ritual zaključenja radnog dana

Ove godine sam počeo da na kraju svakog dana prolazim kroz sve stvari koje sam zapisao i onda da ih premeštam u zadatke koje treba da završim ili premestim na neko drugo mesto ukoliko nije u pitanju zadatak. Često mi se dešavalo da kada prolazim kroz sve ovo, budem iznenađen nekim stvarima koje sam zapisao, jer sam ih bio potpuno zaboravio u tom trenutku i verovatno ih se ne bih setio sutradan da ih nisam zapisao.

Predlažem vam da na kraju svakog radnog dana prođete kroz sve stvari koje ste zapisali i smestite ih na odgovarajuća mesta (zadaci, pročitati kasnije, arhiva i slično) kako ih ne biste zaboravili.

#12. Pisanje olovkom pomaže da se bolje razmisli o stvarima

Ove godine sam počeo da mnogo više pišem olovkom. U stvari, prvi korak kada god počinjem da kreiram bilo kakav ozbiljniji sadržaj, kao što je recimo outline neke nove obuke jeste da uzmem rokovnik i krenem da pišem. Pored toga, kada imam neki problem sa projektom ili nečim što radim, najbolji način da ga razrešim jeste da rukom iscrtam i napišem kakva je situacija i šta treba da uradim sledeće.

Pišite rukom stvari i videćete da će sve biti mnogo jasnije.

#13. Bez obzira na okolnosti, uvek treba da uradimo sve što je u našoj moći

Kada se dogodilo prvo zaključavanje u martu 2020. i kada se pojavio strah vezano za to da li će raditi prodavnice i da li će biti nestašice određenih stvari pročitao sam jedan članak Robina Šarme u kome je rekao da treba rezervoar goriva da uvek bude pun.

Ja sam ovo razumeo da uvek treba da uradimo sve što je moguće, bez obzira na okolnosti koje nas okružuju, da budemo maksimalno spremni za stvari koje nas očekuju. Od tada mi rezervoar goriva nikada ne pada ispod polovine kapaciteta.

#14. Stalno treba da se pitamo "Šta ovo čini mogućim?"

Sve Excel obuke koja sam držao poslednjih 7 godina su se realizovale u hotelskim salama uživo u Beogradu, Novom Sadu, Banja luci, Sarajevu i Podgorici. Situacija sa Korona virusom je učinila da je nemoguće organizovati događaje na ovakav način.

U tom trenutku je bilo prilično lako reći "Ništa onda od kurseva, sačekaćemo da prođe korona.". Međutim, umesto toga, ja sam sebi postavio pitanje na koji način mogu u ovim okolnostima da održavam obuke uživo, Odnosno, šta situacija sa Korona virusom čini mogućim, što do sada nije bio slučaj.

Zaključio sam da je to držanje obuka uživo, gde je mogu pratiti iz udobnosti svoje kuće ili kancelarije, odnosno putem Zoom aplikacije, Na ovaj način sam omogućio nešto što nije bilo moguće do tog trenutka, a to je da u isto vreme obuku uživo moguda prate ljudi iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kada god se dogodi neka situacija koja nije prijatna, upitajte sebe "Šta ovo čini mogućim?" i videćete da će se razne dobre stavri dogoditi.

#15. Nikada ne znamo šta će učiniti da proizvod postane izuzetno tražen i zbog toga treba biti spreman

Zoom aplikacije je jedan od alata koji je izuzetno profitirao tokom 2020.. Međutim, da Zoom već godinama u nazad nije vrhunska aplikacija, ovakav uspeh se ne bi dogodio. Dakle, prošla godina je samo potvrdila da je u pitanju ozbiljna kompanija i odličan proizvod.

#16. Zapisivanje ciljeva pomaže da se oni ostvare

Od 2016. godine se trudim da sistematizovano postavljam ciljeve tokom decembra za narednu godinu. Prvih nekoliko godina nisam ostvario niti jedan cilj koji sam postavio, ali sam iz godine u godine bivao sve bolji u smislu osmišljavanja akcija i realizacije u pravcu ostvarenja ciljeva.

Za prošlu godinu sam postavio 7 ciljeva od kojih sam 4 ispunio. Jedamn od stvari koja mi je pomogla je svakako proces zapisivanja ciljeva, što je svakako u vezi sa stavkom #14. u ovoj objavi.

Prema mom iskustvu, stvari koje se zapišu imaju mnogo veću verovatnoću da se ostvare.

#17. Potrebna nam je jasnost da bismo znali šta da uradimo sledeće

Tokom prošle godine bilo je nekoliko projekata čija realizacija se baš otegla i koji su trajali mnogo duže nego što smo planirali. Kada se sada osvrnem na njih, stvar koja je najviše uticala na to jeste što nam u određenim trenucima nije bilo jasno šta je to što treba da uradimo sledeće.

Kada nam stvari nisu jasne, to obično dovodi do toga da se ne preduzimaju nikakve akcije.

Kada ste zaglavljeni u nekom projektu predlažem da (kao i mnogo puta u ovom blogu) uzmete papir i olovku i upitate sebe "Šta mi ovde nije jasno?". Kada sebi odgovrite na to pitanje, verovatnoće će se pojaviti nova rešenja koja možete da primenite, te novi koraci koje možete da realizujete.

#18. Šta još može da se uradi na drugačiji način a mislili smo da ne može?

Već sam pisao u tački #16. kako treba da se upitamo u naizgled teškim trenucima "Šta ovo čini mogućim?".

Kada sam ove godine počeo da održavama Zoom obuke na kojima je bilo ponekad i više od 100 ljudi, počeo sam da pitam sebe "Šta još mogu da uradim na drugačiji način a mislio sam da ne može?"

Na ovaj način sam osmislio još nekoliko novih stvari koje sam primenio ili planiram da primenim u budućnosti, kao na primer:

  • Umesto održavanja obuke uživo za samo jednu firmu za korišćenje našeg programa za poslovanje možemo da snimimo video uputstva ili da održavamo obuke uživo preko Zoom-a kojima će prisustvovati veliki broj firmi
  • Delegiranje svih saktivnosti nakon što kreiram sadržaj ovog bloga vezano za samo objavljivanje i promociju čime sam dobio dodatno vreme da se bavim onim u čemu sam najbolji a to je kreiranje različitih sadržaja i obučavanje

#19. Često proveravajte da li stvarno razumete zbog čega je neko nezadovoljan vašim postupcima

Jedan od najtežih projekata koji sam realizovao prošle godine bio je težak samo iz jednog razloga a to je što prvih nekoliko meseci nisam zaista razumeo zbog čega je klijent nezadovoljan. Kao rezultat ovog nerazumevanja proizišli su brojni pogrešni koraci koje smo realizovali.

Kada je projeakt bio skoro pri prekidu, napravili smno sastanak i zaključili da se nismo dovoljno razumeli u prethodnom periodu. Nakon ovog sastanka stvari su krenule u pravom pravcu i ipak smo završili projekat.

Kada god se pojavi neko nezadovoljstvo u bilo kakvom odnosu koji imate sa nekim jedna od stvari koje može dosta da pomogne jeste dsa upitate sebe "Da li zaista razumem zbog čega je ova osoba nezadovoljna?".

#20. Ukoliko neko povisi glas na nas, to možda radi zato što nas voli

Ovo sebe stalno podsećam od marta ove 2020.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Izdvojene obuke