Šta su sistemi, zbog čega su važni i kako ih možemo iskoristiti da budemo produktivniji

Šta su sistemi, zbog čega su važni i kako ih možemo iskoristiti da budemo produktivniji

Kada želimo nešto da postignemo u životu, obično govorimo o postavljanju ciljeva. Ciljeva su veoma korisna stvar i zaista mogu da nam pomognu da ostvarimo ono što želimo.
Sa druge strane, ciljevi mogu da imaju i potpuno drugačiji (negativan) efekat ukoliko ih posmatramo kao izdvojeni ishod koji želimo da ostvarimo.


Primer 1:


Imamo cilj da smršamo 20 kg, to možemo relativno jednostavno da uradimo u nekom razumnom vremenskom periodu. Međutim, ukoliko nakon toga nastavimo sa načinom ishrane koji je učinio da poželimo da smršamo, verovatno ćemo se vratiti na istu kilažu. U ovom slučaju, to što smo ispunili cilj neće značiti ništa.


Primer 2:


Imamo cilj da ostvarimo određeni prihod za naše preduzeće do kraja godine. Imamo još 4 meseca da ostvarimo taj cilj. Ovo možemo uraditi tako što ćemo podići naše cene za određeni procenat, što će doneti rezultat u naredna 4 meseca, ali će i učuniti da izgubimo određeni broj klijenata. U ovakvoj situaciji, realizovaćemo planirani prihod i ostvaritii cilj koji smo postavili, ali ćemo učiniti stvari mnogo težim za naredni period jer ćemo izgubiti neke od postojećih klijenata.


Mnogo bolji pristup kada postavimo ciljeve jeste da na neki način “zaboravimo” na njih i da se fokusirma na sisteme koje možemo uvesti a koji nam mogu pomoći da ostvarimo zacrtane ciljeve, ali i da nakon tog ostvarenja nastavimo da napredujemo i da budemo u mogućnosti da ostvarimo još veće ciljeve od ovih koje smo prethodno postavili.

Šta su sistemi


Ciljevi su skupina navika, rutina, zadataka i aktivnosti koje kada realizujemo donose određene rezultate iz dana u dan.
Možemo reći da su sistemi alat koji nam omogućava da ostvarimo određeni cilj.
U nastavku je nekoliko primera sistema koje možemo uspostaviti vezano za određene ciljeve:

Cilj: Izgubiti 20kg
Sistem: Pravilna ishrana, redovno vežbanje, kvalitetan san

Cilj: Prihodovati 5.000EUR-a
Sistem: Kreirati novi proizvod, osmisliti prodajni levak koji možemo da primenimo

Cilj: Provoditi 2 sata svake nedelje sa svojom decom u igri
Sistem: Blokirati vreme na kalendaru za ove aktivnosti, povećati ličnu produktivnost tako da blokirano vreme može da se ispoštuje

Zbog čega su korisni


Ukoliko ne ispunimo cilj, to obično znači da nismo uspeli. Međutim, ukoliko uvedemo sistem, bez obzira što možda nismo ostvarili cilj (trenutno), uvođenjem sistema pripremamo put za buduće uspehe.
Sistemi nam omogućavaju da uspemo dugoročno. Zbog čega? Zbog toga što se sistemi obično zasnivaju na unapređenju nas kao osobe tj. na uvođenju novih navika, rutina i ponašanja koje će nam omogućiti da postanemo bolji.
O prednosti uvođenja sistema u odnosu na fokusiranje samo na ciljeve piše i Džems Klir u Atomskim navikama:

  • Pobednici i gubitnici mogu imati iste ciljeve. Ne razlikuju se po tome da li su postavili ciljeve ili nisu. Ono što ih može razlikovati jeste to što su pobednici uveli sisteme a gubitnici nisu.
  • Postizanje cilja je samo trenutna promena. Kada rešavamo probleme, rešavamo ih na niovu rezultata, odnosno rešavamo ih samo privremeno. Da bismo se poboljšali zauvek, potrebno je rešiti probleme na nivou sistema.
  • Ciljevi mogu ograničiti našu sreću. Kada postavimo ciljeve možemo početi da razmišljamo kako ćemo biti srećni tek kada ostvarimo cilj. Uvođenje sistema može omogućiti da budemo srećni stalno jer smo zadovoljni svakodnevnim aktivnostima.
  • Ostvarenje ciljeve može da bude u suprotnosti sa dugoročnim napretkom. Kada ostvarimo cilj možemo da prestanemo da budemo motivisani i da prestanemo da napredujemo. Kod sistema to nije slučaj i oni nas motivišu da stalno napredujemo.

Koja je veza između sistema i snage volje

Svi znamo da nam je potrebna snaga volje tokom dana da bismo uradili stvari koje ne želimo da uradimo a za koje znamo da su dugoročno ispravne (vežbanje, pravilna ishrana,....). Međutim, kada potrošimo snagu volje na jednu od ovih stvari tokom dana, neće nam ostati dovoljno za kasnije, kada će nam takođe trebati (fokusirano vreme sa deceom i porodicom popodne, odlazak u krevet do 22:30,....).

U ovakvim situacijama sistemu mogu biti korisni, jer jednom kada se uspostave za njihovu realizaciju nije potrebna snaga volje To znači da je možemo upotrebiti za neke druge stvari, kao što je na primer uvođenje novih korisnih navika u naš život.

Kako sisteme možemo iskoristiti da budemo produktivniji


Svako od nas može da realizuje sledeće korake:


#1. Korak - Odredimo ciljeve


Prvi korak je svakako da postavimo jedan ili više ciljeva koje želimo da ostvarimo. Ciljeva su veoma korisni kada je u pitanju određivanje pravca u kome želimo da idemo. Možemo reći da je veoma važno da postavimo ciljeve na pravi način, jer će kao rezultat toga proizaći da nam je potpuno jasno šta je to što želimo da ostavrimo.

#2. Korak - Razmislimo o sistemima koje možemo da uspostavimo


Nakon što postavimo cilje treba sebi da postavimo sledeće pitanje:
“Koje sistem možemo da uvedemo, a koji će nam dugoročno doneti uspeh, bez obzira na to da li ćemo uspeti da ostvarimo postavljeni cilj ili ne?”
Sada treba da malo razmislimo i napravimo spisak svih mogućih sistema koji nam mogu pomoći.

#3. Korak - Izaberemo sisteme za koje smatramo da će nam najviše pomoći i prilagođavamo ih usput


Sada treba da iskoristimo Paretov princip i da izaberemo 20% sistema za koje mislimo da će najviše doprineti ostvarenju naših ciljeva.
Kada izaberemo sisteme treba da počnemo da ih primenjujemo iz dana u dan.
Kako vreme prolazi videćemo da li smo napravili dobar izbor.
Ukoliko jesmo, treba da nastavimo da koristimo ove sisteme i dalje. Ukoliko nismo treba da isprobamo nove sisteme.

==

Džesm Klir kaže da se ne podižemo na nivo ciljeva koje postavimo, već da se spuštamo na nivo sistema koje uvedemo. Kada radimo bilo šta u životu, treba da se potrudimo da pronađemo način na koji će to što radimo da obezbedi naš dugoročni napredak. Ovo možemo sa realizujemo uvodeći različite sisiteme koji mogu biti vezani za naš poslovni ali i privatni život.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 09.09.2022


© Copyright 2022. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh