3 alata pomoću kojih možemo pratiti navike i zbog čega su ovi alati važni

3 alata pomoću kojih možemo pratiti navike i zbog čega su ovi alati važni

3 alata pomoću kojih možemo pratiti navike i zbog čega su ovi alati važni

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Ukoliko želimo da istrajemo u uvođenju navika koje su važne za naš život, važno je da evidentiramo progres iz dana u dan. Problem je u tome što se progres ne vidi odmah i to ponekad dovodi do toga da prerano odustajemo.

Na primer:

 • odlučimo da ćemo da promenimo način ishrane i posle prve nedelje vidimo da smo smršali samo 1 kg
 • krenemo u teretanu i posle nekoliko nedelja ne primećujemo bilo kakav napredak
 • počnemo da štedimo i posle 1 meseca imamo vrlo mali iznos sačuvan

Kako onda treba da postupamo?

U jednom od prethodnih primera, broj kilograma nije navika koju uvodimo, već broj zdravih obroka koje smo konzumirali tokom dana. Dakle, umesto kilograma treba da merimo i evidentiramo broj zdravih obroka. Ista je stvar i sa teretanom i sa štednjom. Na ovakav način ćemo biti motivisaniji jer ćemo iz dana u dan videti napredak.

Potreban nam je alat za praćenje realizacije navika koji će nam omogućiti vizuelni doživljaj da napredujemo, što će nas opet dodatno motivisati da istrajemo u navici koju želimo da uvedemo.

3 alata koje možemo primeniti

#1. Papir i olovka

Ovo je verovatno najjednostavniji način. Možete uzeti neke od štampanih kalendara i oznčavati sa X dane kada uradite određenu naviku. Naravno, možete otići i korak dalje i napraviti u Word-u ili nekom drugom programu neku vrste tabele koju ćete onda odštampati i na takav način popunjavati. Tabela treba da bude jednostavna. Predlažem da ima prvu kolonu u kojoj ćete ispisati sve navike koje želite da pratite, a onda ostale kolone da budu dani u mesecu i da ih ima 31. Kada ovo napravite, tabelu možete štampati svakog meseca i pratiti ostvarenje.

Ja lično pratim realizaciju navika na ovakav način, pri čemu ne evidentiram dnevno navike, već jednom nedeljno.

Prednosti:

 • dalje najbolji osećaj realizacije (kada stavimo štrik olovkom :-))
 • fizička stvar koja nam privlači pažnju i samim tim nas motiviše da je popunimo

Nedostaci:

 • možemo lako da ga izgubimo (papir)
 • nije nam uvek pri ruci

#2. Excel

Možemo sve pratiti naravno i u Excel-u. Tabelu možemo napraviti na sličan način, a prednost Excel-a je u tome što možemo uneti i određene formule koje će pokazati koliko smo dobro, odnosno koliki je procenat ostvarenja, što može dodatno da nas motiviše da istrajemo u navikama. Na jednostavan način možemo postaviti formule koje će u nekoj dodatnoj koloni izračunati koliko smo upsešni. Na primer, ukoliko smo postavili zadatak da 7 dana u nedelji čitamo svakog dana po 20 minuta, možemo postaviti formulu koja će podeliti broj dana kada smo realizovali ovakvu naviku sa brojem 7 i dati nam procenat ostvarenja.

Prednosti:

 • možemo da napravimo jednostavne formule koje će nam pomoći da imamo dobru statistiku rezultata
 • možemo da prilagođavamo alat i jednostavno dodajemo nove stvari

Nedostaci:

 • najčešće moramo imati računar kod sebe da bismo popunili alat
 • veći je otpor prilikom popunjavanja jer ima više posla (učitati excel, otvoriti dokument,...)
 • ne privlači nam pažnju na bilo koji način

Pogledajte u videu ispod na koji način možete ovakav alat da napravite:

#3. Aplikacija

Danas postoji veliki broj aplikaciju pomoću kojih možete pratiti ostvarenje navike. Neke od njih su plaćene a neke su besplatne. Imaju različite mogućnosti i neke dodatne stvari u odnosu na Excel i papir i olovku. Možda najvažnija dodatna stvar jeste različite vrste notifikacije koje vas mogu napomenuti da realizujete naviku ili vas motivisati da istrajete. Ja sam najčešće koristio Way of life aplikaciju, a neke od najpoznatijih su Stride i Habitica.

Prednosti:

 • lako za unos jer je na mobilnom koji je stalno uz nas
 • dodatno nas može motivisati jer postoje notifikacije
 • plaćena verzija nas još više primorava da je koristimo

Nedostaci:

 • možemo ući u beskonačnu spiralu izbora najbolje aplikacije što može učiniti da na kraju ne koristimo niti jednu
 • manji je osećaj postignuća u odnosu na olovku i papir
 

Kako nam ovakav alat može pomoći da istrajemo u navikama

Korištenje svih ovih alata se zasniva na ideji da će nas motivisati da "ne prekinemo niz". Dakle, ovi alati nas motivišu da stavimo taj "štrik" jer ne želimo da prekinemo niz popunjavanja. Kada sam počeo sa specijalnom vrstom ishrane početkom ove godine koja mi je omogućila da već sada imam 15 kg manje nego na početku godine, jedna od najvažnijih stvari koja mi je pomogla da istrajem jeste A4 papir koji sam stavio na frižider i koji je imao kvadrate (dane) za jedan mesec i u okviru koga je moja ćerka svako veče stavljala "štrik" kada bih tog dana sproveo dijetu.

Kako je izgledao ovakav papir možete pogledatri na slici ispod:

Ovim sam napravio dvostruko veću šansu da istrajem:

 • Nisam želeo da prekinem niz
 • Nisam želeo da uskratim mojoj ćerki zadovoljstvo da stavlja "štrikove" jer je to njoj bilo baš važno (Milica ima sada 8 godina)

Kako ćemo najlakše istrajati u popunjavanju ovakvog alata

Izazov može da bude što sam alat postaje opterećenje i da prvo prekinemo da popunjavamo alat, a ubrzo i da napustimo naviku koju želimo da uvedemo. Zbog toga je važno da smo u mogućnosti da alat popunjavamo uz najmanjim mogući otpor. Džems Klir, pisac "Atomskih navika" predlaže da alat popunima odmah nakon što realizujemo naviku.

Na primer, ja sam tabelu na frižideru popunjavao odmah nakon što sam uveče oprao zube, što je značilo da sigurno više neću ništa jesti do sledećeg dana.

Primeri:

 • Unesemo u aplikaciju oznaku da smo vežbali odmah nakon što izađemo iz teretane
 • Unesemo štrik u štampani alat odmah nakon što smo čitali 20 minuta
 • Upišemo u Excel tabelu da smo pozvali 10 klijenata odmah nakon što završimo poslednji poziv

Šta da radimo ukoliko propustimo neki dan

Ovde treba primeniti pravilo "dva dana".

Odnosno da pokušamo da nikada dva dana za redom ne propustimo da uradimo naviku. Nije strašno ukoliko propustimo jedan dan. To će se dogoditi svakome od nas. Međutim, ono na šta treba da obratimo pažnju i na šta treba da se fokusiramo jeste da ne propustimo 2 dana za redom. Možemo da upotrebimo analogiju iz geometrije, da bismo povukli jednu pravu potrebno je 2 tačke. Prava koju povučemo kroz dve tačke predstavlja pravac kojim idemo. Treba da se potrudimo da ne postavimo pravac kojim ne želimo da idemo.

Koji alat da izaberemo

Naravno treba da izaberemo alat koji će najviše odgovarati našoj ličnosti te koji će imati najveću verovatnoću za primenu. Ovih dana, odnosno bolje reći ove godine, papir i olovka su alati koje najviše koristim, tako da meni trenutno odgovara prvi način.

==

Kada uvodimo naviku treba da se fokusiramo na praćenje akcija koje treba da realizujemo dnevno. Praćenje realizacije kroz alate će nam omogućiti vizuelnu potvrdu da napredujemo, što će nas motivisati da nastavimo dalje.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke