Šta je partner za odgovornost i na koji način ga možemo koristiti da ostvarimo ciljeve

Šta je partner za odgovornost i na koji način ga možemo koristiti da ostvarimo ciljeve

Šta je partner za odgovornost i na koji način ga možemo koristiti da ostvarimo ciljeve

Photo by Neil Thomas on Unsplash

Ukoliko pratite moj Newsletter verovatno znate da sam od 29. januara ove godine na specijalnom režimu ishrane, gde imam za cilj da smršam 20 kg do kraja godine. Režim ishrane podrazumeva da svakog dana osim subota jedem samo određenu hranu. Ovo za mene nije problem tokom dana ali jeste uveče kada se snaga volje potroši i naravno kada stigne vruća pica za moju decu. U tim trenucima mi je mnogo lakše da odolim ukoliko je moja supruga kod kuće. Ona se stara da ipak ne pojedem picu i istrajem u dijeti time što me podseća na krajnji cilj koji želim da postignem ali i posredno time što ne želim da pred njom da pokleknem.

Ona je u ovom slučaju moj partner za odgovornost.

Šta je to partner za odgovornost

Partner za odgovornost je osoba, aplikacija ili nešto drugo što može da nas natera da uradimo stvari koje ne želimo uradimo. Ideja se zasniva na dva stuba. Postoji mnogo veća verovatnoća da ćemo uraditi nešto što ne želimo da uradimo ukoliko:

  • Neko drugi zna da to treba da uradimo

  • Postoji kazna ako to ne uradimo

 

Koje vrste partnera za odgovornost postoje

U skladu sa prethodno navedenim, možemo prepoznati nekoliko različitih partnera za odgovornost:

 

Pozitivan pristup

Pozitivan pristup znači da imamo partnera koji nas motiviše da uradimo ono što treba i koji nam je na neki način podrška da ćemo to uraditi.

Osoba

Najčešća varijanta partnera za odgovornost jeste neka osoba na koju možemo da se oslonimo da će nas držati odgovornim za stvari koje želimo da uradimo. Ova osoba treba da ima uticaj na nas, i da nam je važno da pred tom osobom ne posustanemo.

Neke od važnih osobina ovakve osobe su:

  • Stalo joj je do nas i želi da ostvarimo naše ciljeve

  • Spremna je da nas konstruktivno kritikuje i pomogne da ostvarimo ciljeve

  • Ume da nas motiviše

 

Zajednica

Zajednica je varijanta gde naš partner nije jedna već više osoba. Ovakva vrsta partnera za odgovornost može da bude veoma efikasna kada možda ne možemo da pronađemo odgovarajuću jednu osobu da bude naš partner. Najčešće se javlja u vidu obećana koje damo zajednici da ćemo nešto uraditi u budućnosti.

 

Negativan pristup

Negativan pristup podrazumeva da partner za odgovornost primeni određenu vrstu kazne ukoliko ne uradimo ono što smo trebali da uradimo.

Aplikacija ili osoba

Vrlo moćan način da se osigura da uradimo nešto što ne želimo da uradimo jeste da uvedemo kaznu ukoliko to ne učinimo. Ovo možemo uraditi koristeći neku od aplikacija ili sajtova koji služe za ovakve potrebe. Na primer postoje sajtovi gde možemo staviti novac i ovlastiti sajt da nam deo tog novca oduzme ukoliko ne uradimo nešto što smo rekli da ćemo da uradimo. Pored toga, novac možemo dati i nekoj osobi i dogovoriti se sa njom šta će uraditi sa tim novcem ukoliko ne uradimo stvari koje treba da uradimo.

 

 

Koje korake možemo primeniti

#1. Odredimo šta želimo da uradimo

Prvo treba da odredimo cilj koji želimo da postignemo. U mom slučaju je cilj bio da smršam određeni broj kilograma do kraja godine. Cilj treba da precizan kako bi jednostavno mogli da znamo da li smo ga ispunili ili nismo.

#2. Napravimo spisak razloga zbog kojih najverovatnije nećemo ispuniti cilj

Kada postavimo cilj, sledeće što treba da uradimo jeste da malo razmislimo o tome šta može poći naopako, te šta može učiniti da ne ispunimo cilj. Ovo je takozvana negativna vizuelizacija o kojoj smo već pisali na ovom blogu. U mom slučaju znao sam da je za mene veoma teško uveče odoleti hrani koju volim, posebno što sve te stvari redovno jedu moja decu.

#3. Uočimo na koji način partner za odgovornost može da nam pomogne

U zavisnosti od cilja koji želimo da ostvarimo i razloga zbog kojih najverovatnije nećemo ispuniti cilj treba da odredimo način na koji partner za odgvoornost može da nam pomogne i učini da ipak ispunimo cilj. U mom slučaju to bi bila osoba koja uveče kada ipak krenem da uzmem čips, sladoled ili hleb treba da me napomene da to ne radim.

#4. Odredimo odgovarajućeg partnera za odgvornost

Kada uočimo na koji način partner za odgvornost može da nam pomogne, sledeće što treba da uradimo jeste da izaberemo odgovarajućeg partnera. Kao što smo već rekli, ovo može biti osoba, zajednica ili aplikacija. Kriterijum za odabir treba da nam bude odgvor na pitanje: Koja od ove 3 varijante ima najveći uticaj na mene u ovom slučaju? Kada je u pitanju dijeta, ja sam najveću odgovornost i obavezu osećao prema mojoj supruzi.

#5. Uključimo partnera za odgvornost u proces ostvarivanja cilja

Kada smo odredili partnera, važno je da isplaniramo na koji će način biti uključen u proces ostvarivanja cilja i da onda to sve i realizujemo. U mom slučaju dogovorio sam se sa suprugom da uveče kada dođu ti trenuci da možda mogu da popustim, razgovara sa mnom i podseti me zbog čega ipak treba da istrajem. I ovo je u najvećem broju situacija radilo.

 

Primeri situacija u kojima možemo koristiti partnera za odgovornost

U nastavku je nekoliko primera korišćenja partnera za odgovornost:

  • Želimo da pišemo dnevnik svako veče. Dogovorimo se sa nekim da ćemo svavo veče kada napravimo zapis u dnevniku da pošaljemo SMS poruku da smo to i uradili. (partner je u ovom slučaju osoba)

  • Želimo da napravimo kurs produktivnosti. Zakažemo da ćemo održati kurs određenog datuma u budućnosti i pozovemo ljude da budu prisutni. (Partner je u oovm slučaju zajednica)

  • Želimo da idemo u teretanu 3x nedeljno. Angažujemo ličnog trenera i platimo za 3 meseca unapred.

 
Izdvojene obuke