5 razloga zbog kojih treba da zapisujemo naše ciljeve

5 razloga zbog kojih treba da zapisujemo naše ciljeve

5 razloga zbog kojih treba da zapisujemo naše ciljeve

Photo by lilartsy on Unsplash

Profesor psihologije Gejl Metjus je radila istraživanje vezano za postavljanje ciljeva koje je obuhvatilo 267 učesnika. Istraživanje je pokazalo da se za 42% povećava verovatnoća da ćemo ispuniti ciljeve ako ih zapišemo.

Dakle, sve što treba da uradimo da bismo ostvarili ciljeve jeste da ih zapišemo? Zar ne? Naravno da ne....

Međutim, zapisivanje ciljeva jeste prvi važan korak u ostvarivanju ciljeva koji većina ljudi ne napravi.

 

Mnogi su pisali o važnosti zapisivanja ciljeva, a ispod možete pogledati nekoliko citata iz mojih omiljenih knjiga na ovu temu:

 

Džefri Gitomer - Prodajna Biblija

"Imate nekoliko ciljeva koje želite da postignete, ali oni nisu zapisani na vidljivom mestu. Nalaze se na parčetu papira u fioci ili se povremeno pojave u vašoj glavi - samo da bi se izgubili u crnoj rupi odlaganja, izgovora i krivice."

 

Grant Kardon - 10X

"Želim da se probudim pored njih. Želim da zaspim pored njih, želim da ih sanjam....Želim da zapišem svoje ciljeve pre nego što odem na spavanje zato što su mi važni, vredni su mi i želim da se probudim uz njih opet ujutru."

 

Brajan Trejsi - Ciljevi

"Jedan od načina da "razmišljate na papiru" jeste da napravite jednu vrstu planerske tabele na kojoj ćete beležiti sve u vezi sa viošeslojnim ciljem. Na ovaj način stvarate vizuelnu predstavu svog cilja i koraka koje je potrebno da preduzemete da biste ga ostvarili."

 

Napoleon Hil - Misli i obogati se

"Napišite jasnu i sažetu izjau o iznosu novca koji nameravate da steknete, navedite vremensku granicu za tu svrhu, recite šta nameravate da steknete, navedite vremensku granicu za tu svrhu, recite šta nameravate da date za uzvrat za taj novac i jasno opišite plan po kome nameravate da ga steknete. Pročitajte svoju pisanu izjavu naglas, dva puta dnevno, jednom pre nego što odete na spavanje, a jednom čimi ujutru ustanete."

 

Dobro. Shvatili smo da je zapisivanje ciljeva važno, ali da to nije sve što treba da uradimo, ali jeste svakako prvi korak. Hajde onda da ovaj prvi korak zaista shvatimo ozbiljno.

 

U nastavku je 5 razloga zbog kojih bi svako od nas trebao da zapisuje ciljeve:

 

#1. Biće nam jasnije šta je to što želimo da ostavrimo

Robin Šarma, autor "Budno u 5 ujutru" nas uči da je jasnost možda najvažnija stvar kada je ostvarivanje ciljeva u pitanju. On kaže da jasnost dovodi do boljih izbor na dnevnom nivou, a bolji izbori dovode do boljih rezultata.

Dok zapisujemo ciljeve razmišljaćemo o onome što zapisujemo i to će nas motivisati da odlučimo šta je to što zaista želimo da postignemo.

 

#2. Omogućiće nam da budu stalno vidljivi što će nas motivisati na akciju

Jednom kada ih zapišemo možemo ih postaviti na stočić pored kreveta ili na radni sto, ili ih zalepiti na prvu stranu rokovnika koji trenutno koristimo. Kada zapišemo ciljeve, i držimo ih na vidnom mestu, te počnemo da ih čitamo svakoga dana to će nas motivisati da realizujemo akcije na dnevnom nivou kako bismo ih ostvarili.

Realizoavnje ovih akcija, na kraju će dovesti od ostvarenja ciljeva.

 

 

#3. Stalno će nas podsećati na to šta nam je najvažnije

Kada zapišemo ciljeve i čtamo ih svakog dana, podsećamo sebe šta je važno. Ovo će omogućiti da kreiramo neku vrstu filtera koji će olakašati izbore tokom dana i pomoći nam da donosimo bolje odluke na dnevnom niovu. Tokom godine se javljaju razne prilike da radimo razne stvari, a spisak ciljeva može da nam pomogne da napravimo pravi izbor i ostanemo na pravom putu, bez obzira na to šta se događa.

 

#4. Pomaže nam da savladamo otpor

Kada god želimo da postignemo nešto važno u životu javiće se otpor. To je neminovno. Ovaj otpor može biti toliko jak da učini da ne uradimo ništa. Naravno, možemo koristiti snagu volje da savladamo otpor, ali to često nije dovoljno. Fokus na krajnji cilj koji želimo da ostvarimo može tako da pomogne, a to ćemo upravo uraditi ako svakoga dana čitamo ciljeve koje smo zapisali.

Možda je ovo najbolje objasnio Mohamed Ali: "Mrzeo sam svaki minut treninga, ali rekao sam: “Nemoj odustati. Pati sada i živi ostatak života kao šampion."

 

#5. Olakšavaju nam praćenje ostvarenja

Ostvarivanje ciljeva je teško, posebno kada je rezultat tako daleko od nas. Međutim dobro zapisan cilj može da služi kao znak na putu koji nam pokazuje koliko smo blizu ostvarenja i pomaže nam da istrajemo dalje.

 

==

Želite da postavite i ostavrite ciljeve sledeće godine? Preuzmite naš besplatni eBook o ciljevima

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke