Kako da analizirate prethodnu radnu nedelju

Kako da analizirate prethodnu radnu nedelju

Svakog petka popodne, ili ukoliko nisam baš na visini zadatka, u subotu ili nedelju pre podne, radim analizu prethodne radne nedelje. Trudim se da kada god mogu, uradim petkom popodne, jer mi to onda omogućava slobodan vikend, tokom kojeg mogu da radim druge važne stvari. Proces analize prethodne nedelje sam menjao i prilagođavao tokom prethodnih godina, a u nastavku možete da vidite kako izgleda ovih dana. Ukoliko želite, možete proces primeniti i vi, na potpuno isti način kao što ga ja realizujem, ili ga možete prilagoditi i izabrati samo delove koji vama odgovaraju.

Šta je to analiza prethodne radne nedelje

Analiza prethodne nedelje je sjajna prilika da budem proaktivan i pokušam da živim život u skladu sa svojim vrednostima i svojim ciljevima. Omogućava mi da posvetim određeno vreme tokom nedelje da razmislim o prošloj nedelji, razmislim o stvarima koje su prošle dobro i onima koje nisu, te daje mi osnovu za planiranje sledeće nedelje.

Ko je smislio analizu nedelje

Ideju o analizi nedelje je najviše popularizovao Dejvid Alen u svom klasiku za produktivnost “Ključ za uspeh” gde kaže:

Analiza nedelje će izoštriti tvoj fokus i omogućiti da se usresrediš na najvažnije projekte, dok se boriš sa navalom novih informacija i potencijalnih ometanja koji će se javiti tokom nedelje - Dejvid Alen “Ključ za uspeh”

Šta omogućava analiza prethodne nedelje

Analiza prethodne nedelje, ukoliko se redovno realizuje, može da ima brojne benefite, a neki od najvažnijih su:

  • Da budete u toku sa najvažnijim projektima i zadacima na kojima radite
  • Da budete proaktivni tokom nedelje, a ne reaktivni
  • Da ostanete posvećeni realizaciji ciljeva koje ste postavili na početku godine

Termin i potrebno vreme

Već sam napisao da analizu prethodne nedelje uglavnom uradim u petak popodne, i za ovu aktivnost odvojim približno 2 sata. Obično mi ne treba ovoliko vremena, ali su moguća različita prekidanja, obično od strane dece, tako da je vreme od 2 sata sasvim dovoljno da sve uradim. Ukoliko je sve kako sam planirao, počinjem oko 18:00 i završavam pre 20:00.

Kako da uradite analizu nedelje na najefikasniji način

Jedna od stvari koja može da vam pomogne da budete efikasni dok analizirate nedelju jeste da imate šablon tako da svaki put prolazite kroz iste stvari. Naravno, ovaj šablon možete menjati i doterivati ga, ali bi bilo dobro da kreirate jedan pre nego što počnete.

Iz čega se sastoji analiza prethodne nedelje

Analiza prethodne nedelje se sastoji iz sledećih aktivnosti:

Priča o radnoj nedelji

Analizu prethodne nedelje započinjem omiljenim delom, a to je da na jednoj stranici, u mom Moleskine rokovniku, napišem priču o prethodnoj nedelji. Ovu ideju sam uzeo od Robina Šarme, koji preporučuje da se ovo radi jednom nedeljno. Na samom početku ocenim nedelju, dajući ocenu od 1 do 5. Moram priznati da 5 retko dajem, najčešće su 4, a 3 ima više nego što bih ja to želeo. Nakon toga pišem uglavnom u slobodnoj formi o svim stvarima koje su se dogodile tokom nedelje. Nekada odmah znam o čemu ću da pišem, a nekada moram da prolazim kroz dnevne upise i da se podsetim šta se sve dogodilo. Ne trudim se da izvučem bilo kakve zaključke ovde, već samo da ispišem sve stvari koje mi padnu na pamet, a koje su se dogodile tokom nedelje. Mnogo veću korist od ovih priča imam i po nekoliko meseci kasnije, kada se vratim da ih ponovo pročitam u pokušaj da sebi razjasnim određene stvari.

Analiza realizacije navika

Obično imam 7 do 10 navike koje se trudim da realizujem tokom nedelje. Neke treba da realizujem svakog dana, neke nekoliko puta nedeljno, a neke jednom nedeljno. Vrlo kratko pogledam tabelu u kojoj evidentiram realizaciju navika i razmislim o tome koliko sam dobar ili nisam, te šta mogu da uradim da bih bio bolje sledeće nedelje. Izgled tabele možete da vidite na slici ispod. Navike koje se trenutno trudim da realizujem su sledeće:

  • Napisati blog za TiramISu ERP (jednom u dve nedelje)
  • Napisati blog za sajt zeljkopopovic.com (jednom nedeljno)
  • Snimiti video za YouTube kanal (jednom nedeljno)
  • Objaviti nedeljne crtice (jednom nedeljno)
  • Realizovati jutarnji ritual (sedam dana nedeljno)
  • Vežbati u teretani (3 dana nedeljno)
  • Analiza radne nedelje i planiranje sledeće (1 dan nedeljno)

Ispod možete videti kratku analizu realizacije navika pre nešto više od mesec dana:

Analiza realizovanih akcija vezano za ciljeve koje sam postavio za godinu

Sledeća stvar koju radim jeste da prođem kroz spisak ciljeva i onda u Notion aplikaciji ispišem ispod svakoga od cilja koje sam akcije realizovao a koje me približavaju ostvarenju ciljeva. Opet, ovde ne stavljam bilo kakave komentare već samo navodim akcije što mi daje dobru “brzu” sliku o tome koliko sam posvećen ciljevima i koliko sam radio na njima tokom nedelje.

Pregled pobeda

Nakon što sam analizirao ciljeve, ispisujem 3 do 5 pobeda koje sam ostvario tokom nedelje. Ove pobede mogu biti vezane za nedeljne ciljeve koje sam prethodno postavio za nedelju ili vezano za ostvarenje navika ili jednostavno nešto dobro što se dogodilo tokom nedelje. Vrlo je lako za mene da se fokusiram za negativne stvari koje su se dogodile. Međutim, izlistavanje pobeda me fokusira na pozitivne stvari koje su se dogodile i stavlja me u optimistički način razmišljanja, što je veoma važno kada je u pitanju ostatak analize i planiranje sledeće nedelje.

Analiza 3 velika nedeljna zadatka

Kada planiram radnu nedelju uvek postavim 3 velika cilja koja treba da ostvarim za tu nedelju. Tokom analize nedelje napišem procenat ostvarenja postavljenih nedeljnih ciljeva i razmislim o ostvarenom rezultatu. Ukoliko je potrebno, iskomentarišem ostvareno.

Procesuiranje svih zadataka od prethodne nedelje

Prolazim kroz sve dnevne upise koje radim pomoću dnevnog planera i upisujem ih u program za upravljanje zadacima, što je trenutno ToDoist. Prolazim kroz sve stvari koje drugi treba da urade i pravim podsetnike ukoliko još nisu završeni vezano za stvari koje treba da uradim da bi se završili.

Analiza održanih sastanaka

Prolazim kroz zapisnike svih sastanak koje sam održao tokom nedelje, te kreiram zadatke na osnovu tih sastanaka, ukoliko nisu već kreirani. Povremeno se dogodi da ne stignem tokom dana kada se održava sastanak da uradim sve ovo.

Analiza mogućih projekata

Imam stalni spisak svih projekata koje želim da realizujem. Neki od ovih projekata su na čekanju već nekoliko godina, dok su drugi dodati tek pre nekoliko meseci, ili čak pre nekoliko dana. Tokom analize nedelje čitam spisak ovih projekata i razmišljam da li bih mogao neke od njih da aktiviram, i sa druge strane da li neke od projekata treba da ugasim.

Kada uradim analizu nedelje, spreman sam za sledeći korak, a to je planiranje naredne nedelje.

==

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 30.01.2022


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh