Kako sam smršao 20 kg za godinu i 2 meseca

Kako sam smršao 20 kg za godinu i 2 meseca

Kako sam smršao 20 kg za godinu i 2 meseca

Ovaj tekst nije bilo kakav medicinski savet, ja nisam bilo kakav doktor, niti bilo kome preporučujem da uradi stvari koje sam ja uradio.

Blog Tima Ferisa

Početkom 2021. godine sam imao 124 kg. S obzirom da sam visok 202 cm to nije izgledalo previše strašno, ali se ja nisam osećao dobro sa tom težinom.

Onda sam naišao na blog Tima Ferisa koji je u stvari preneseno pismo njegovom prijatelju koji ga je pitao na koji način da se brzo vrati u formu, odnosno kako da napravi neku vrstu novog početka što se tiče njegove kondicije.

Ono što mi je bilo veoma zanimljivo u ovom tekst jeste što na samom početku Tim Feris opisuje svog prijatelja, a činilo mi se kao da opisuje mene:

 • Ograničeno slobodno vreme

 • Deca

 • Nemogućnost odlaska u teretanu (COVID)

Jedina razlika je bila što je njegov prijatelj imao 90 kg a ja 124 kg :-)

Kako je sve počelo

Pažljivo sam pročitao tekst i nakon toga sam razgovarao sa mojom suprugom koja je doktor i pitao je da li bih ja mogao da pokušam da uradim stvari koje predlaže Tim. Ona me je podržala i u tom trenutku sam odlučio da pokušam.

Koje su bile najveće prepreke

Pre nego što objasnim šta sam sve uradio i šta se događalo, mislim da je važno da znate sledeće:

 • Izuzetno uživam u hrani :-)

 • Posebno volim slatkiše (najviše čokoladu)

 • Često kupujemo koštunjave plodove (lešnike, bademe,…)

 • Imam malu decu i često kupujemo hranu koju oni vole i kojoj je teško odoleti (pice, slatkiši,….)

 • Nemam naviku redovnog vežbanja

 • Na poslu imam 20 kolega i najmanje jednom nedeljno neko donese tortu iz nekog razloga

Ukratko kako sam sve uradio

Ukoliko ne želite da čitate blog do kraja u nastavku je rezime svega što sam uradio:

 • 6 dana u nedelji sam jeo 3 iste stvari svakoga dana i ništa drugo (doručak: jaja+slanina, ručak:meso+boranija ili spanać ili grašak, večera: tunjevina+zelena salata)

 • Subota mi je bio Cheat Day kada sam mogao da jedem šta god sam želeo

 • Ukupno sam išao u teretanu 6 meseci

 • Prekršio sam dijetu ukupno 9 dana za godinu i 2 meseca

Početak

Započeo sam dijetu 29. Januara 2021.

Očekivao sam da će biti teško jer nisam imao razvijenu naviku koju sam trebao da uvedem, a to je da jedem samo 3 obroka dnevno i ništa više.

Jedina olakšavajuća okolnost je bila šta sam voleo da jedem sve stvari koje su bil predviđene za dijetu.

Znao sam da će mi biti potrebne dodatne stvari koje će mi pomoći da istrajem.

Uveo sam ih nekoliko:

 • Partner za odgovornost #1. - Moja supruga. Zamolio sam moju suprugu da bude moj partner za odgovornost koji će mi pomoći da ostvarim cilj. Ona je pristala. Mnogo puta tokom proteklog perioda da nije bilo nje verovatno bih posustao. Posebno uveče kada nisam imao dovoljno snage volje. Ovako, znajući da je ona tu i da će me videti kako kršim dijetu ipak nisam to radio.

 • Alat #1. - Na A4 papiru sam iscrtao šemu meseca predamnom i označio sve dane u mesecu. Označio sam sve subote kao CD (Cheat Day) a ostale dane ostavio prazne kako bih stavio štrik kada istrajem sa dijetom.

 • Partner za odgovornost #2. - Moja ćerka Milica. Razmišljajući o tome kako ću se osećati dobro kada stavim štrik palo mi je na pamet da dodam još jedan nivo, a to je da zadužio moju ćerku Milicu da ona svako veče proveri da li sam taj dan izdržao sa dijetom i da onda ona stavi štrik umesto mene. Ovo je verovatno i najvažnija stvar koju sam uradio, jer nisam želeo da dođem u situaciju da je razočaram da ne može da stavi štrik, a sa drugove strane ona je bila veoma revnosna u svom zadatku.

Na slici iznad možete videti kako je izgledao papir na kome je moja ćerka stavljala štrikove

Prva nedelja je prošla odlično i smršao sam skoro 4 kilograma.

Naravno onda su stvari usporile i mršao u proseku između pola kilograma i kilogram svake nedelje.

Prvih nekoliko meseci nisam uopšte trenirao jer nije moglo zbog kovida. Međutim, s obzirom da sam bio disciplinovan, mršao sam redovno.

Messy middle

Na engleskom postoji izraz messy middle za fazu ostvarenja ciljeva kada smo već dosta odmakli, ali cilj ipak izgleda daleko i ovo je faza u kojoj se često odustaje.

Meni se to dogodilo tokom leta 2021.

Sve je išlo super negde do juna meseca kada sam se spustio na nekih 112 kg. Dakle u tom trenutku sam bio smršao više od 10 kg i počeo sam redovno da idem u teretanu.

Kada sam počeo sa dijetom imao sam cilj da smršam 20 kg i u tom sam trenutku bio negde na pola puta.

Međutim, kako sam se približavao brojki od 110 kg činilo mi se da sam baš dobar i da je potpuno OK da malo izvrdao dijetu po neki dan.

U jednom trenutku se dogodilo da sam 3 dana za redom prekršio dijetu i naravno regularno primenio Cheat Day te nedelje (subota). Kao rezultat svega toga se dogodilo da sam ubrzo imao 115 kg.

Koliko je to bilo loše, bilo je i dobro jer sam shvatio da nema opuštanja i da mora da se istraje.

Dodatni alat koji je bio vrlo značajan

Već sam spominjao kako je odlazak u kancelariju bio vrlo problematičan jer stalno ima po neka torta i vrlo često kolege naručuju hranu za doručak.

Ono što mi je pomoglo jeste što se u kuhinji u kancelariji nalazila vaga. Svako jutro kada bih došao u kancelariju počeo sam da se merim i to mi je davalo dodatni motiv da istrajem jer uglavnom je vaga pokazivala manju kilažu i nisam želeo to da pokvarim.

 

Izbegavanje merenja ponedeljkom

S obzirom na Cheat Day subotom, obično bih od petka do ponedeljka dobio jedan kilogram u odnosu na rezultat od petka. Bez obzira što je to bilo očekivano i razumno, u jednom trenutku me je to počelo obeshrabrivani. Zbog toga sam odlučio da se merim samo do srede do subote ujutru, jer je tada vaga uvek pokazivala manje kilograma.

Šta sam radio subotom

Mislim da sigurno ne bih izdržao dijetu da nije bilo subote, dana kada sam mogao da jedem šta god želim.

Tokom subote sam uglavnom opet jeo iste stvari:

 • Palačinke sa orasima i nutelom za doručak

 • Hamburgere ili neko drugo meso sa pomfritom i majonezom (verovatno mnogo više majoneza nego što je potrebno) za ručak

 • Neki kolač ili torta popodne

 • Pica ili sendviči za večeru

Ono što mi pričinjava posebno zadovoljstvo je što subotom ujutru, uz prvu kafu obično uzmem Kit-Kat i malo oraha ili badema.

Proslava Cheat Day-a na Instagramu letos.

Odlazak na letovanje

Tokom leta obično provedemo 20-ak dana u hotelu Palas u Petrovcu u koji redovno idemo poslednjih 8 godina.

Pred početak letnje sezone mislimo sam da će biti problem istrajati sa dijetom tokom boravka u hotelu, s obzirom na veliki izbor hrane i kolača koji su stalno dostupni.

Iznenađujuće, ali uopšte nisam imao problem. Tokom dana kada sam trebao da se držim dijete imao sam veći izbor hrane koju mogu da jedem u odnosu na izbor koji sam imao kod kuće, a svakako sam kroz dana ili dva znao da će doći subota kada ću moći da jedem šta god poželim.

Mini Cheat obrok

Početkom ove godine, što je negde 11 meseci od početka dijete sam uveo mini Cheat obrok oko 5 sati kada kod kuće pijem popodnevnu kafu koji podrazumeva polovnu proteinske čokoladice ili crne čokolade. Uzmem obično 25 grama proteinske čokoladice ili 30 grama crne čokolade.

Nisam bio siguran da li je ovo dozvoljeno i ovakav mini obrok sam testirao nedelju dana da vidim da li utiče na povećanje kilaže. To se nije dogodilo i bio sam izuzetno zadovoljan jer sam prepoznao ovo kao mogućnost da trajno ostanem na ovakvom načinu ishrane.

Uvođenje mini Cheat obroka mi umnogome olakšava dijetu na dnevnom nivou.

Plan za naredni period

Planiram da se u najvećoj meri držim ovog načina ishrane i u narednom periodu. Mislim da to neće biti problem jer je navika već formirana.

Ono što će možda biti veći problem u ovom trenutku jeste da smanjim količinu slatkiša i “nedozvoljene” hrane subotom, za šta se opet stvorila navika koja sada treba da se promeni.

Zaključak

Kao i svaki drugi cilj i ovaj je bilo teško ostvariti. Naravno da nije bilo dovoljno doneti odluku i osloniti se na snagu volje. Da sam samo to uradio verovatno ne bih uspeo. Neophodno je bilo uvesti sistem, o čemu govori i Džems Klir u knjizi Atomske navike koju često citiram na ovom blogu.

Ukoliko bih trebao da izdvojim jednu stvar koja je napravila najveću razliku to je svakako odluka da moja ćerka stavlja štrikove na kraju svakog dana kada istrajem sa dijetom.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke