Šta su temeljne navike i kako ih možemo iskoristiti da unapredimo naš život

Šta su temeljne navike i kako ih možemo iskoristiti da unapredimo naš život

Šta su temeljne navike i kako ih možemo iskoristiti da unapredimo naš život

Tokom prošlog vikenda sam se dogovorio sa sinom da opet počnemo da vežbamo. Nazvao sam našeg trenera i rekao da ćemo doću u utorak oko 5 sati.

Kada sam u utorak došao kući, rekao sam mom sinu da pripremi stvari koje treba da nosimo na trening dok ja ručam kako ne bismo zakasnili.

Kada sam ručao otišao sam da legnem 10-ak minuta sa idejom da nakon toga krenemo na trening.

Onda je moja supruga primetio da je Relja malo prehlađen i da je možda ipak bolje da preskočimo trening.

U tom trenutku mi se baš spavalo i ideja o preskakanju treninga mi je delovala privlačno. Izabrali smo da preskočimo trening i zamolio sam Relju da javi treneru da ipak nećemo doći.

To veče je bila liga šampiona i zaključio sam da bih mogao da sebe počastim jednom kesom čipsa, jer odavno nisam kršio dijetu.

I naravno, uz čips ide i Coca-Cola zero odlično….

Tako da je jedno popodne koje je trebalo da bude ispunjeno treningom i nakon toga verovatno ribom i zelenom salatom, pretvoreno u popodne sa odmaranjem, čipsom i Coca-Cola-om.

Šta su temeljne navike

Sledećih dana sam razmišljao o svemu što se dogodilo i ponovo pročitao deo iz knjige Čarsla Duhiga - “Snaga navike” vezano za kako ih on naziva “temeljne navike”. Svako od nas ima navike u različitim aspektima života, ali postoje određene navike koje kada sprovedemo dovode do niza drugih akcija.

Evo još nekoliko primera iz mog žvota:

Kada god uspem da se probudim između 5 i 5:30 uspem da meditiram, nakon čega napravim upis u dnevnik, nakon čega provedem 20-ak minuta u čitanju knjige. Drugim rečima, kada se probudim na vreme (temeljna navika), sprovedem jutarnji ritual, što čini da se bolje osećam tokom čitavog dana, što opet čini da sam bolji u svemu što radim toga dana.

Kada prethodni dan pripremim mojoj ćerki zadatke iz matematike koje treba a provežba dok sam ja na poslu, ona ne samo da uradi te zadatke, već uradi i ostali domaći, što omogućava da možemo nešto drugo da radimo popodne.

Drugim rečima buđenje rano ujutru je temeljna navika koja omogućava da se mnoge stvari slože kako treba tokom dana. Ista je stvar i za pripremu vežbanja iz matematike. To je temeljna navika koja omogućava da moja ćerka završi sve obaveze dok sam ja na poslu što opet omogućava da imamo popodne gde možemo da radimo šta god želimo.

Temeljne navike nam omogućavaju da radimo stvari koje su dobre za nas automatski, a da ne moramo sebe da primoravamo da ih radimo, odnosno da ne moramo da uključujemo snagu volje.

Kako da identifikujemo temeljne navike

Zamislite koliko bi život svakog od nas bio jednostavniji kada bismo identifikovali nekoliko temeljnih navika koje treba da uspostavimo u našem životu, a koje će omogućiti da se sve ostalo složi kako treba?

Često znamo koje stvari treba da radimo, ali ih ne radimo jer nam je potrebna snaga volje da bismo promenili odluku i ipak ih uradili.

Međutim, ukoliko uvedemo temeljne navike, snaga volje nam nije potrebna.

Kako da identifikujemo naše temeljne navike.

Treba da realizujemo sledeće korake:

 1. Razmislimo o situacijama kada nastupamo vrhunski u različitim oblastima našeg života. Kada stvari idu kako treba i kada ne ulažemo veliki napor da bi se sve to postiglo.

 2. Uočimo koji postupci dovode do tog stanja, odnosno koji postupci prethode da se nađemo u takvom stanju.

 3. Osmislimo plan kako da te postupke uspostavimo kao navike u našem životu

Pitanje koje možemo da postavimo sebi je “Šta radim kada mi se čini da je sve u redu i da će biti u redu?”.

 

Šta da radimo sa negativnim temeljnim navikama

Postoji velika šansa da svako od nas ima uspostavljene negativne temeljne navike. To su navike koje čine da se odigra niz neželjenih događaja nakon što ih realizujemo.

Neke od ovih navika mogu biti:

 • Ostajanje do kasno uveče budnim uz gledanje sadržaja na Internetu što čini da smo pospani ujutru, da kasnimo na posao i da ne radimo kvalitetno tokom dana

 • Spavanje nakon dolaska sa posla u trajanju dužem od sat vremena nakon čega se osećamo loše i radimo stvari koje nisu korisne čitavo popodne

 • Proveravanje email kao prve stvari kada dođemo na posao i započinjanje dana na reaktivan način

Naš zadatak je da uočimo ove navike i da napravimo plan da ih prekinemo.

Primeri pozitivnih temeljnih navika

U nastavku su primeri nekih pozitivnih temeljnih navika koje možemo uvesti u naš život:

 • Odlazak u krevet radnim danom do 22:30

 • Buđenje ujutru barem 45 minuta pre svih ostalih i pre nego što treba da se spremamo za odlazak na posao ili neku drugu obavezu koju imamo ujutru

 • Redovno vežbanje

 • Nedeljno planiranje

 • Pravljenje mesečnog budžeta

==

Uvođenje pozitivnih temeljnih navika može značajno da unapredi naš život u svim aspektima. Samo treba da ih prepoznamo i ponavljamo iz dana u dan.

Objave povezane sa temom bloga:

 
Izdvojene obuke