5 ne tako poznatih tehnika produktivnosti koje možete primeniti već danas

5 ne tako poznatih tehnika produktivnosti koje možete primeniti već danas

5 neočekivanih tehnika produktivnosti koju možete primeniti odmah

Postoje brojne tehnike produktivnosti koje možemo koristiti svakoga dana. Za mnoge od njih je većina nas je čula kao što su: ajzenhauerova matrica, pomodoro tehnika ili bečing.

U zavisnosti od toga kako radimo, neke od ovih tehnika nam mogu biti korisnije od drugih, ali je svakako dobro isprobati ih sve i videti na koji način nam mogu pomoći.

U nastavku navodim 5 manje poznatih tehnika koje su meni izuzetno pomogle i koje primenjujem stalno:

#1. Pravilo 5 minuta

Šta je pravilo 5 minuta?

Pravilo 5 minuta kaže da kada nas mrzi nešto da uradimo, odnosno kada osećamo otpor prema nečemu što treba da uradimo, kažemo sebi da ćemo to raditi samo narednih 5 minuta i da ćemo nakon toga prestati.

Ovo je obično sasvim dovoljno da započnemo da radimo. Kada jednom počnemo da radimo verovatno ćemo želeti da nastavimo i nakon tih 5 minuta, što će nam na kraju omogućiti da završimo posao.

Kako ja koristim ovu tehniku

Povremeno osećam otpor kada je potrebno da radim na nekom dokumentu. U ovakvim situacijama stavim da vrije voda za kafu i kažem sebi da ću samo malo raditi na dokumentu dok ne provri voda za pravljenje Nes kafe. Obično u ovakvim situacijama skuvam kafu i jednostavno nastavim da radim.

#2. Pravilo 2 dana

Šta je pravilo 2 dana?

Ovo pravilo sam naučio od Met Davele. Pravilo 2 dana je pristup koji nam omogućava da istrajemo u stvarima koje su važne za nas. Na primer, kada uvodimo novu naviku, može primamljivo da nam izgleda da postavimo cilj da je realizujemo 7 dana za redom ili 30 dana za redom. Ali to verovatno nije realno i vrlo brzo može da učini da odustanemo jer verovatno nećemo uspeti da istrajemo u nizu.

Umesto toga, Met predlaže da uvedemo pravilo 2 dana koje kaže da ne smemo dopustiti sebi da 2 dana za redom propustimo da uradimo ono što smo planirali.

Na ovaj način držimo lestvicu uspeha dovoljno nisko čime značajno uvećavamo šanse za uspeh.

Kako ja koristim ovu tehniku

Postoji nekoliko stvari tokom nedelje za koje se trudim da “ne prekinem niz”. Dve najvažnije su jutarnji ritual i pravilna ishrana. Kod obe ove stvari primenjujem pravilo 2 dana i za sada se pokazalo veoma korisnim. Aplikacija Head Space koju koristim za meditaciju čak ima u sebi ugrađeno ovo pravilo i kada preskočim jedno jutro meditaciju i ipak je uradim sledećeg jutra, aplikacija računa kao da nisam prekinuo niz.

#3. 1 najvažnija stvar

Šta je 1 najvažnija stvar

Ovu stvar sam naučio iz knjige “Napravi vreme” koju su napisali Džon Yeratski i Džek Knap. Ideja je da izaberemo samo jedan zadatak, odnosno 1 najvažniju stvar koji ćemo završiti tokom dana. Bez obzira na to što većina nas ima mnogo više od jedne stvari koju treba da završimo tokom dana, određivanje samo jedne stvari znatno povećava verovatnoću da ćemo tu stvar i uraditi te nakon toga možemo da uradimo i ostale stvari.

Razmišljanje o mnogim stvarima koje treba da završimo tokom dana može da učini da imamo osećaj da ništa ne možemo uraditi jer je jednostavno previše stvari. Ovako, određivanje samo jedne stvari i fokusiranost na tu jednu stvar učiniće da nam izgleda potpuno moguće da je možemo uraditi.

Kako koristim ovu tehniku

Obično planiram dana veče pre i jedna od stvari koju uradim jeste da navedem 3 najvažnije stavri koje treba da završim sledećeg dana. kada napravim taj spisak postavim sebi pitanje “Koja je jedna od ove 3 stvari koju ako uradim i ništa drugo ne uspem da uradim tokom dana, će učiniti najveću razlike i najviše me približiti ostvarenju ciljeva?”. Odgovor na ovo pitanje je taj dnevni 1.

Određivanje najvažnije stvari za naredni dan znatno povećava nivo fokusiranosti i smanjuje nivo stres jer stvari izgledaju moguće.

#4. Brzo slušanje

Šta je brzo slušanje?

Brzo slušanje je način slušanja audio knjiga, podkasta i drugog sadržaja na brzini koja 2x veća od normalne. Ideju za ovo sam dobio od Majkla. Hajata a kasnije i od Ali Abdala vezano za gledanje YouTube videa na brzini 2x.

Glavna korist od brzog slušanja jeste što možemo za kraće vreme konzumirati više saržaja. Audio knjigu koja traje 8 sati moŽemo odslušati za 4 sata. Na ovaj način ćemo biti i motivisaniji da započnemo sa slušanjem uopšte. Isto važi i za podkaste kao i za YouTube videe.

Nakon što se naviknemo na slušanje svega na brzini 2x, slupšanje normalne brzine će se čini sporim.

Kako koristim brzo slušanje?

Sve aplikacije koje koristim za slušanje, a to su Audible (audio knjige), Pocket Cast (podkast) i YouTube su već podešene da puštaju sadržaj na brzini 2x u odnosu na normalnu. Ukoliko zaključim da mi je za nešto potrebna dodatna pažnja, taj deo ću pustiti na brzinu 1x i onda opet sve vratiti na brzinu 2x.

#5. Pripremanje unapred

Šta je pripremanje unapred?

Pripremanje unapred je veoma efikasna tehnika koja nam omogućava da unapred pripremimo stvari i onda ih koristimo u nekom kasnijem trenutku. Na primer, napišemo e-mail koji treba da pošaljemo tek sutra ujutru, ili napravimo šablone za različite stvari i onda ih koristimo kada su nam potrebni. Ova tehnika štedi značajno vreme u trenutku ali i smanjuje stres. Zamislite situaciju u kojoj u ponedeljak ujutru treba da napišemo važan email uz sve pozive i ometanja koja su trenutno aktivna? Zar nije bolje odvojiti vreme u petak tokom dana kada nemamo pritisak kratkog roka i napisati tada sadržaj email-a a onda samo kratko proveriti i poslati u ponedeljak u dogovoreno vreme. Ukoliko želimo da odemo korak dalje možemo sve odraditi u petak, uključujući i proveru i iskoristiti funkcionalnost Gmail-a i podesiti da se email sam pošalje u ponedeljak u određeno vreme.

Kako koristim ovu tehniku

Sve prodajne emailove obično pripremim dan pre i onda podesim da se pošalju u 8 ujutru narednog dana. Moj Newsletter Nedeljne crtice je najčešće napisan u subotu i postaveljn u MailChimp-u da se pošalje u nedelju u 11:00 pre podne. Obaveštenje o novom blogu obično postavim u nedelju veče da ide MailChimp-om u ponedeljak u 8:00.

==

Neće svaka tehnika produktivnost odgovarati svakom od nas. Međutim, neke mogu napraviti veliku razliku ukoliko ih počnemo dosledno primenjivati. Treba samo da pronađemo one prave.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 17.04.2022


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh