Šta su nulte navike, zbog čega su važne i kako mogu unaprediti naš život

Šta su nulte navike, zbog čega su važne i kako mogu unaprediti naš život

Svi znamo da je potrebno mnogo vremena da uvedemo određene navike u naš život. I to je OK. Jednom kada smo ih uveli potrebno je da uložimo vreme kako bismo ih realizovali. Posebno kada su dobre navike u pitanju:

- Želimo da svako jutro sprovodimo jutarnji ritual = potrebno je vreme

- Želimo da vežbamo redovno = potrebno je vreme

- Želimo da se redovno igramo sa decom = potrebno je vreme

Dakle, za veliki broj dobrih navika koje poitivno utiču na naš život potrebno je vreme.

Međutim, postoji način da realizujemo navike koje takođe mogu imati pozitivan uticaj na naš život, a da praktično nije potrebno nikakvo vreme ili nije potrebno nikakvo dodatno vreme za njihovu realizaciju.

Postoje dve vrste ovakvih navika:

Navike za koje nije potrebno nikakvo vreme da bi se realizovale

Ove navike su u stvari izbori koje napravimo i kojih se pridržavamo, a koje nam omogućavaju pozitivne ishode.

Primeri ovakvih navika:

- Izaberemo da ne unosoimo šećer u organizam. Za ovo nam treba nula vremena a donosi nam dugoročne zdravstvene benefite.

- Izaberemo da odemo na vreme u krevet. Za ovo nam treba nula vremena a omogućava nam da se probudimo ranije ujutru sa dovoljno energije za uspešan dan.

- Izaberemo da ne gledamo u telefon kada legnemo u krevet da spavamo. Za ovo treba nula vremena a omogućiće nam kvalitetniji san.

- Izaberemo da nećemo da učestvujemo u ogovaranjima drugih. Za ovo nam je potrebno nula vremena a omogućava nam da imamo više vremena za druge stvari.

Za sve ove stvari je važno samo da donesemo odluku i idemo 100%.

Kako je rekao Majkl Džordan:

“Jednom kada sam doneo odluku više nisam rzmišljao o njoj.”

Navike koje realizujemo tokom vremena koje već provodimo na određeni način

Postoje određeni stvari koje svakako radimo tokom dana. Na primer: peremo zube, tuširamo se, vozimo, kuvamo ili čistimo. Ono što možemo da uradimo jeste da uvedemo nove jednostavne navike koje mogu unaprediti naš život a koje radimo dok radimo prethodno pomenute stvari.

Primeri ovakvih navika:

- Vizuelizujemo dan pred nama dok peremo zube. Pranje zuba, ukoliko ga radimo kako treba, obično traje nekoliko minuta. Za to vreme možemo da razmislimo o danu pred nama, vizuelizujemo šta planirmo da se dogodi i nakon toga pokušamo da to zaista i uradimo.

- Tuširamo se hladnom vodom. Postoje brojni benefiti za naš organizam ukoliko se tuširamo haldnom vodom.

- Slušamo audio knjigu dok se vozimo kolima. Ukoliko svakog dana slušamo 10-15 minuta audio knjigu, i to koristimo 2X brzinu slušanja, verovatno možemo na ovakav način odslušati jednu knjigu nedeljno.

- Razmislimo o pobedama koje smo imali tokom dana pred spavanje. Ukoliko razmislimo o pobedama pred spavanje, javlja se zahvalnost koja ima brojne benefite za nas.

==

Za sprovođenje nultih navika nije nam potrebno vreme, ali nam je potrebna svesnost, snaga volje i istrajnost ukoliko želimo da ih uspostavimo i redovno realizujemo. Međutim, sprovođenje ovakvih navika može da ima brojne pozitivne efekte na naš život.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 12.02.2023


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh